Книжевен превод: Романот „Неверство“ на Дејан Трајкоски е објавен во САД

Американската издавачка куќа „Далки аркајв прес“ го објави македонскиот роман „Неверство“ на Дејан Трајкоски. Преводот на книгата на англиски јазик е дело на преведувачот Пол Филев.

– „Далки аркајв прес“ е една од најреномираните издавачки куќи во САД, кои објавуваат литературни преводи и имаат професионална дистрибуција на пазарот во САД и Ирска. „Далки аркајв прес“ е познат и по годишната антологија на нова европска проза, со која промовира триесетина автори од Европа пред читателите во САД. Од овие простори, во нивното портфолио се преводите на англиски јазик на дела од Данило Киш, Давид Албахари, Светислав Басара, Георги Господинов, Румена Бужаровска – информира македонскиот издавач на романот, „Батапрес“.

Романот „Неверство“ во 2015 година беше финалист за годишната награда за прозна книга на Друштвото на писателите на Македонија „Стале Попов“, беше во потесен круг за наградата Роман на годината на „Утрински весник“, а ја доби наградата „Македонска книжевна авангарда“. Дејан Трајкоски е идеен автор на Интернационалниот литературен фестивал „Про-За Балкан“ и уредник на издавачката куќа „Прозарт медиа“. Автор е и на романот „Вистина. Љубов. Рашомонијада“ (2012).

Прочитајте и...  Книжевна резиденција: Писателката Маја Солар престојува во Скопје

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 35, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 13-14 јуни 2020)

Прочитај повеќе

Зборник на народна еротика: „(И)стории од долапот“ од д-р Ана Мартиноска

Тони Димков

Книжевна резиденција: Писателката Маја Солар престојува во Скопје

Тони Димков

Блуз и соул фестивал 2020: Домашен блуз со „Банкрот блуз бенд“ и пријателите

Тони Димков

Разговор со Бранислав Николов, Пијан Славеј од групата „Фолтин“: Зависник сум од ритамот, мелодијата и од формата во поезијата

Тони Димков

Продукција: Филмови на „Авард филм и видео“ учествуваат на три фестивали

Тони Димков

Интервју со д-р Ана Стојаноска: Пишувањето ми е лична борба и задоволство

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Национална галерија: Миграцијата како мотив за сликање портрети на тетовскиот сликар Биљгаип Кочиште – Биге

Тони Димков

Фестивал за современи уметности „Акто“ 2020: Човек на човека мора да му е семејство

Тони Димков

Фестивал за критичка култура: „Крик“ го опсервира актуелното општество

Тони Димков

ДММ 2020: Грандиозни концерти со македонска музика

Тони Димков

МТФ „Скупи фестивал“: Иновативен театар со социјален и политички предизвик

Тони Димков

Фестивал „Скопје синема сити“: Филм за „Њу ордер“ го отвора фестивалот на музички документарци

Тони Димков