Ќе јадеме поскап леб

Profimedia
Леб, Фото: Profimedia

Цените на брашното, лебот и на белите печива ќе се зголемуваат и понатаму. Дел од приватните пекари веќе го направија зголемувањето на цените, но според мелничарите и увозниците, и оние што не го направиле тоа, наскоро ќе мора да ги зголемат цените.

Горан Малишиќ, претседател на мелничко-пекаркската индустрија при Стопанската комора, во изјава за „Слободен печат“ објаснува дека во моментов има драстично зголемување на цените на пченицата на светските берзи.

– Цената на пченицата од почнувањето на пандемијата се зголеми за 20 проценти, а сега имаме ново драстично зголемување на цената во светски рамки. Штом се зголемува цената на пченицата, нормално е дека се зголемува и цената на брашното, потоа на лебот и на белите печива. Но, не е само растот на цената на пченицата причина за раст на овие цени. Цената на струјата за компаниите што одат на слободен пазар е зголемена 100 проценти, а и цените на амабалажите за пакување се зголемени за 40-тина приценти – вели Малишиќ.

Нашите потреби од пченица и од брашно, околу една третина се задоволуваат од увоз.

Видео на денот