Кинезите оштетиле и уништиле илјадници џамии за три години

epa07626422 Muslims pray at the Niujie Mosque during Eid al-Fitr celebrations in Beijing, China, 05 June 2019. Muslims around the world are celebrating Eid al-Fitr, the three day festival marking the end of the Muslim holy fasting month of Ramadan. Eid al-Fitr is one of the two major holidays in Islam. Muslims around the world celebrate the holy month of Ramadan by praying during the night time and abstaining from eating, drinking, and sexual acts during the period between sunrise and sunset. Ramadan is the ninth month in the Islamic calendar and it is believed that the revelation of the first verse in Koran was during its last 10 nights. EPA-EFE/WU HONG
Илјадници џамии се уништени и оштетени за само три години во северозападната кинеска провинција Синџијанг, а сега ги има помалку од кога било, пишува Гардијан.

Ова се податоци од извештајот за кинеската репресија врз муслиманското малцинство на австралискиот Институт за стратешка политика (СПИ). Податоците се добиени преку сателитски слики и теренски извештаи.

Кинеските власти тврдат дека во оваа област има повеќе од 24.000 џамии и дека властите ги чуваат. Но, според извештајот на СПИ, има нешто повеќе од 15.000 кои не се оштетени или уништени.

„Ова е најмала бројка од културната револуција, кога имаше помалку од 3.000 џамии”, се наведува во извештајот.
Две третини од џамиите биле оштетени, а околу 50 проценти од заштитените културни наследства биле уништени или оштетени. Меѓу нив е и Ордам Мазар, антички град од 10 век, кој бил целосно уништен.


Се проценува дека од 2017 година, 30 проценти од џамиите се уништени, додека други 30 проценти се оштетени на некој начин. На некои им беа извадени минарињата, некои места останаа напуштени, додека други беа претворени во паркинзи или користени за земјоделски цели. 

Видео на денот