Кинеска литература: „Македоника литера“ учествуваше на виртуелен саем на книгата

Првиот меѓународен виртуелен саем на книгата, на кој учествуваше и „Македоника литера“, се одржа од 24 до 31 јули во Кина. Во услови на актуелната пандемија на ковид-19, ова е прв ваков меѓународен настан во светот, а го организираше глобалната медиумска корпорација Кинеска интернационална издавачка група (ЦИПГ).

„Македоника литера“ учествуваше со свои видео и визуелни материјали што се однесуваат на кинеските книги за деца објавени на македонски јазик во рамките на едицијата „Најдобрата кинеска литература за деца“, како и на севкупната дејност на „Македоника литера“.

Инаку, редовниот 27. Меѓународен саем на книгата во Пекинг ќе се одржи од 26 до 30 август, на кој, исто така, на штандовите на партнерите издавачи ќе бидат изложени и изданијата на „Македоника литера“.

Прочитајте и...  Разговор со Бранислав Николов, Пијан Славеј од групата „Фолтин“: Зависник сум од ритамот, мелодијата и од формата во поезијата

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 42, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 4 август 2020)

Прочитај повеќе

Разговор со Бранислав Николов, Пијан Славеј од групата „Фолтин“: Зависник сум од ритамот, мелодијата и од формата во поезијата

Тони Димков

Продукција: Филмови на „Авард филм и видео“ учествуваат на три фестивали

Тони Димков

Интервју со д-р Ана Стојаноска: Пишувањето ми е лична борба и задоволство

Тони Димков

Национална галерија: Миграцијата како мотив за сликање портрети на тетовскиот сликар Биљгаип Кочиште – Биге

Тони Димков

Фестивал за современи уметности „Акто“ 2020: Човек на човека мора да му е семејство

Тони Димков

Фестивал за критичка култура: „Крик“ го опсервира актуелното општество

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

ДММ 2020: Грандиозни концерти со македонска музика

Тони Димков

МТФ „Скупи фестивал“: Иновативен театар со социјален и политички предизвик

Тони Димков

Фестивал „Скопје синема сити“: Филм за „Њу ордер“ го отвора фестивалот на музички документарци

Тони Димков

Агенција за филм: Седум македонски премиери на „Синедејс“

Тони Димков

Фестивал на пантомима и физички театар: „Панфиз“ ќе се одржи на отворено пред МНТ

Тони Димков

ИФФК „Браќа Манаки“: Централен настан во чест на традицијата во Битола

Тони Димков