Ќе се дава во три дози: Кина ја одобри и петтата вакцина за итна употреба против коронавирус

Фото: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Кина денеска ја одобри и петтата вакцина за итна употреба против коронавирусот. Одобрението е соопштено од Институтот за микробиологија при Кинеската академија на науки.

Вакцината е во последна фаза на клинички испитувања, но засега се недостапни податоците за нејзината безбедност и ефикасност, пренесува агенцијата „Бета“.

Последната од палетата кинески вакцини ќе се дава во три дози, секоја на период од еден месец, и ќе може да се чува во фрижидер на нормална температура.

Видео на денот