Канаѓанка им давала на колегите војници колачиња со канабис

Припадничката на канадската армија Челси Когсвел ќе биде изведена пред воен суд под обвинение дека за време на воена вежба на војниците од нејзината единица им давала колачиња со канабис без нивна согласност.

Таа се соочува со 18 точки од обвинението – подготовка на колачиња, давање на штетни материи и несоодветно однесување. Когсвел се соочува со затворска казна до две години.

Судењето против неа ќе почне на 3 август.

Когсвел е во армијата од 2011 година, а за време на неколкунеделната „Заеднички вежби на артилеријата” во воената база и Гаџетаун во јули 2018 година работела во кантината.

Војниците не знаеле што јадат и освен еден, другите почувствувале различни симптоми – дехидрираност, топлина, слабост, конфузија, сува уста и параноја. Неколку војници не можеле безбедно да ја извршат вежбата каде се користеле оружје и експлозив, била побарана медицинска помош, а исто така била повикана и воена полиција.

Во Канада е легализирана употребата на марихуана за рекреативни цели. Војниците можат да користат канабис, но потоа 24 часа не смеат да користат оружје и осум часа не смеат да возат.

Видео на денот