Канада е подготвена да ги остави своите војници во Авганистан

Канада изрази подготвеност нејзините војници да останат во Авганистан по 31 август, крајниот рок за повлекување на сите странски војници. Ова го изјави премиерот на земјата Џастин Трудо пред лидерите на Г-7.

Трудо учествуваше на онлајн состанокот на лидерите на Г-7, кои се собраа за да се договорат за заеднички пристап за евакуација од Авганистан.

– Нагласувам дека Канада е подготвена да остане по истекот на рокот, доколку е можно, рече Трудо.

Американскиот претседател Џо Бајден ја прифати препораката на Пентагон да не се откаже од повлекувањето на американските војници и со тоа да се заврши 20-годишната операција во Авганистан до крајот на месецот

иѕвор :МИА

Видео на денот