Како ќе изгледа образованието на жените во Авганистан?

Авганистански студентки / Фото: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Новиот кодекс на облекување, специјални факултети за мажи и жени и ревизија на сите училишни предмети се само некои од новите правила за студирање на жени во Авганистан во согласност со шеријатскиот закон.

Кога Талибанците повторно ја преземаа власта во Авганистан 20 години подоцна, многумина се загрижени за иднината на жените во таа земја. За време на нивното владеење од 1996 до 2001 година, на жените и девојчињата им беше забрането да одат на училиште, па многумина се плашеа дека оваа практика повторно ќе заживее.

Меѓутоа, на првата прес -конференција, портпаролот на талибанците објасни дека жените ќе имаат активна улога во општеството, како и дека ќе им биде дозволено да работат и студираат, но во согласност со шеријатските закони.

Многумина се прашуваа како ќе изгледа моделот, а вчера, само еден ден откако ја формираа својата влада и поставија знаме над претседателската палата, одлучија да се објават и да им објаснат на граѓаните како ќе изгледа образованието во иднина, пишува Би-Би-Си.

Првиот во редот беше министерот задолжен за високо образование, Абдул Баки Хакани, кој за медиумите изјави дека на жените ќе им биде дозволено да одат на училиште, но не заедно со мажите.

Овој модел е спротивен од претходниот модел во кој студентките не мораа да се придржуваат до кодексот на облекување, универзитетите прифаќаа студенти мажи и жени, а мажите и жените седеа во клупи еден до друг.

– Немаме проблеми во ставањето крај на системот на мешано образование. Луѓето во Авганистан се муслимани и тие ќе го прифатат тоа, рече министерот во изјава за медиумите.

Некои посочија дека новите правила ќе ги исклучат жените од образование, бидејќи универзитетите немаат ресурси да обезбедат одделни одделенија. Сепак, г -дин Хакани инсистираше на тоа дека има доволно наставници и дека таму каде што нема доволно кадар, ќе се најдат алтернативи.

– Се зависи од капацитетот на универзитетот. Ако има проблеми, можеме да ги разделиме мажите и жените во една училница со завеса, технологијата исто така може да ни помогне – рече Хакани.

Овој модел нема да важи само за високото образование. Истите правила ќе важат и за девојчињата и момчињата во основните и средните училишта, што е веќе вообичаено низ Авганистан.

Жените ќе мора да носат хиџаб, но министерот Хакани не прецизира дали дополнителните маски за лице ќе бидат задолжителни.

Ревизија на случаи во согласност со шеријатот

Новоизбраниот министер, исто така, рече дека сите предмети што се изучуваат на универзитетите ќе бидат детално анализирани. Тој им рече на новинарите дека Талибанците сакаат да создадат разумен и исламски наставен план кој е во согласност со исламските, националните и историските вредности.

Тој им се обрати на медиумите само еден ден по големите протести на жените кои ја поддржуваат талибанската полова политика на Универзитетот Шахид Рабани во Кабул.

Стотици жени, повеќето од нив носеа црни никаби и мали талибански знамиња, слушаа милитантни говори со пофалби за новиот режим и ги нападнаа оние кои учествуваа во големите демонстрации низ земјата барајќи заштита на правата на жените.

Треба да се потсети дека откако Талибанците беа отстранети од власт во 2001 година, постигнат е огромен напредок во бројот на луѓе кои добиле право на образование, а со тоа и бројот на писмени луѓе, особено во популацијата меѓу жените и девојчињата.

Во неодамнешниот извештај на УНЕСКО се вели дека бројот на девојчиња во основно училиште во Авганистан е зголемен од речиси нула на 2,5 милиони, а бројот на писмени жени е двојно зголемен во последните 17 години.

Извор: Би-Би-Си

Видео на денот