Како и кога се раѓа самодовербата? - Слободен печат

Како и кога се раѓа самодовербата?

Самодовербата на детето се раѓа уште во матката на мајката. Според најновите британски истражувања, секое дете си ја „одбира“ својата мајка по сигнален пат од „вселенската корпа“. Енграмите што се создаваат во мозокот, уште во утерусот, го формираат понатамошниот емоционален, интелектуален, моторен и социјален развој на детето.

Самодовербата е во тесна врска со односите во семејната клима и детето и надворешната средина, и обратно. Самодовербата продолжува да се гради уште во најраното детство, кога се формира индивидуалноста на личноста на детето и себеспознавањето. Постојат неколку услови поврзани за јакнење на самодовербата кај детето – позитивно прифаќање на детето како индивидуа за себе во рамки на семејството, пружената грижа, заштитата, слободата и љубовта.

Односите кои владеат во семејството, како хиперпротективност или отфрлање, може да доведат во значајна мера на нарушена рамнотежа во самоприфаќањето на детето како субјект за себе. Затоа, треба да го охрабрите вашето дете отворено да го искаже она што го мисли и чувствува. Понатаму, родителите треба да ги следат нормалните развојни фази на детето, позитивните страни да ги поттикнуваат и освестат, а негативните да се игнорираат, но не и да се казнат, особено не физички. Родителот треба да претставува позитивен модел за идентификација, а не да претставува модел на проекција на своите сопствени желби и забрани.

Целта е детето да доживее самодоверба и слобода и да стане свесно за задоволството на тоа што го има, а не да трча по она што го нема.

Прочитај повеќе

Најнов изум на технолошкиот гигант: „Невидливата“ тастатура на Самсунг

Слободен печат

Разговор со Јана Коцевска: Вистинските хероини се непретенциозини и „невидливи“

Јасмина Кантарџиева Димков

Пред 30-та ова мора да го научите за ЉУБОВТА!

Јасмина Кантарџиева Димков

5 докажани начини за успешно интервју за работа

Слободен печат

Наши миленици: Маца Лукас, вистински позер!

Слободен печат

Здрава вода што се подготвува дома (РЕЦЕПТ)

Слободен печат

Остави Коментар

19 − 12 =

Прочитај повеќе

Хороскопските знаци и чевлите

Слободен печат

Прва жена фаворит за Оскар за филмска музика – Хилдур Гуднадотир

Слободен печат

Детоксикација на организмот после празниците

Слободен печат

Почина Тери Џонс, актерот од познатата група „Монти Пајтон“

Слободен печат

Совршен протеински појадок: Печено авокадо со јајце и сланина

Слободен печат

Поддршка за Меган и Хари: Останете силни. Милиони луѓе ве поддржуваат!

Слободен печат