Како ФБИ им подметна платформа на криминалците за да ги фаќа на дело: Преку „Тројанскиот штит“ паднаа и Срби во Виена и Белград

Канцеларијата за организиран криминал на Србија во соработка со ФБИ спроведе обемна операција наречена „Тројански штит / зелен сигнал“ со која е сузбиен организиран приминал и поединци кои користеле  шифрирана комуникација за да прикријат злосторства, соопшти американската амбасада во Белград.

„Тројански штит“  е една од најголемите и најсофистицирани полициски операции некогаш извршени во борбата против организираниот криминал.

Почнувајќи од 7 јуни, се извршени голем број екстремно обемни полициски акции на територијата на неколку земји во светот, што резултираше со стотици апсења. „Оваа операција јасно покажува дека растечкото партнерство меѓу ФБИ и српските власти води кон подобрување на безбедноста за граѓаните на двете земји со разоткривање на мрежите на меѓународен организиран криминал“, рече амбасадорот на Соединетите држави во Србија, Ентони Годфри.

Во операцијата „Тројански штит / зелен сигнал“, ФБИ тајно започна сопствена компанија за дистрибуција на уреди за криптирање, наречена АНОМ, која опслужуваше над 12 000 шифрирани уреди што ги користеа најмалку 300 криминални синдикати, вклучително и меѓународни организации за трговија со дрога во над 100 земји. На почетокот на октомври 2019 година, уредите на АНОМ се проширија во криминални кругови меѓу администраторите, дистрибутерите и агентите кои ја опишаа оваа шифрирана платформа на клиентите како платформа „осмислена од криминалци за криминалци“, а целната група за продажба на уреди на АНОМ беа идентификувани како учесници во нелегално активности.

ФБИ, со поддршка на ЕУРОПОЛ и во координација со американската агенција за борба против дрогата (ДЕА), е партнер со холандската национална полиција (Политие), шведската полиција (Полисен), австралиската федерална полиција (АФП), органите на прогонот во Србија и други земји заради обработка на податоци од над 25 милиони пораки собрани од ФБИ во период од 18 месеци, за време на кои криминалците дискутираа за своите активности преку уреди поврзани на системот АНОМ. Ваквиот детален увид овозможува идентификација и таргетирање на високо позиционирани водачи на криминални банди ширум светот.

Операцијата Тројански штит / Зелен сигнал ќе им овозможи на Владата на Србија и Европол да бидат далеку подобро информирани за организираниот криминал и во Србија и во Европската унија.

Криминалните мрежи имаат огромна потреба од шифрирани комуникациски платформи кои им ја олеснуваат работата. Сепак, пазарот за шифрирани платформи за криминалци е нестабилен. Во јули 2020 година, шифрираната платформа EncroChat беше хакирана благодарение на оперативниот акционен тим „ЕММА“. Оваа меѓународна операција, која предизвика земјотрес во криминалното подземје низ цела Европа, беше проследена со друга слична пресметка во март 2021 година, кога меѓународна група судски и полициски власти ја блокираше употребата на шифрирана комуникација на организирани криминални мрежи преку системот за комуникација Sky ECC (таканаречена Операција Лимит).

Во овие две операции беа откриени стотици милиони пораки разменети меѓу криминалци. По соборувањето на системот Скај, организираните криминални мрежи бараа нова комуникациска платформа што ќе им овозможи да избегнат спроведување на законот.

Во пресрет на овој развој на настаните, ФБИ, во тесна соработка со АФП, го разви стратешкиот систем АНОМ како одговор на потребите на криминалните мрежи за шифрирана комуникација. Целта на новата платформа беше насочување кон глобалните организации кои се занимаваат со организиран криминал, трговија со дрога и перење пари без оглед на територијата на која работат и да понудат слични шифрирани уреди со карактеристики што ги бараат криминалните мрежи. Паралелната истрага против системот Скај беше намерен стратешки аспект на Тројанскиот штит / Зелен сигнал, што доведе дел од криминалната база на корисници на Скај да се префрлат на платформа предводена од ФБИ “.

Една од пошироките дејствија извршени во соработка со Обвинителството за организиран криминал, Службата за борба против организираниот криминал и Агенцијата за безбедносни информации и претставници на ФБИ, австриската полиција и обвинителството е откривање на организирана криминална група предводена од Дарио Ѓорѓевиќ, познат како „Џокс“.

Обвинителството за организиран криминал, во соработка со СБПОК и БИА, покрена предистражна постапка со примена на специјални доказни дејствија на 20 јули 2020 година со цел откривање на членови на наведената организирана криминална група (ОКГ) и нивни незаконски активности насочени кон неовластено продавање и производство на наркотици.

По собирање информации преку посебни доказни дејствија, утврдено е дека членовите на овој ОКГ продавале наркотична дрога хероин, кокаин и синтетички наркотици на територијата на Република Србија и Република Австрија. Дел од информациите поврзани со продажба на наркотични средства во Република Австрија, српските власти ги доставија до надлежните органи на Република Австрија, а на 05.05.2021 година во Виена беа уапсени членови на оваа ОКГ што работеше во градот од Виена, како најголема организирана криминална група што продавала хероин и кокаин, односно уапсени се: Алекса Петровиќ, Предраг Божовиќ, Милош Христов, Никола Саватиќ, Лука Царо, Тодор Јарчевиќ, Петар Селаковиќ, Петар Милојиќ, Даниел Стојановиќ и Милун Дукиќ, при што се запленети 9,45 килограми хероин, 5,23 килограми кокаин, 0,553 грама марихуана, 106.376 евра, 3 фалсификувани патни исправи на Црна Гора, Босна и Херцеговина и Србија и три пиштоли.

Истрагата против овие лица се води во Виена. Исто така, на 6 јуни 2021 година, организаторот на организираната криминална група Дарио Ѓорѓевиќ беше уапсен во Виена, од кого се запленети 10 килограми хероин. Во продолжението на акцијата на ТОК, СБПОК и БИА, која започна на 20 јули 2020 година, на 8 овој месец, во Белград беа уапсени седум лица за кои постои основано сомнение дека се членови на овој ОКГ и за кои со посебни докази е утврдено дека извршиле неовластена продажба на наркотици на територијата на Република Србија, стои во соопштението на Обвинителството за организиран криминал на Србија.

 

Видео на денот