Извештај: Рекордно ниво на затоплување и киселост на океаните

Фото: Pexels

Океаните достигнаа ново рекордно ниво на затоплување и киселост во 2021 година, се наведува во извештајот на Светската метеоролошка организација (СМО), предупредувајќи дека војната во Украина се заканува да ги постигне своите цели во борбата против глобалното затоплување.

Во својот годишен извештај „Состојбата на глобалната клима“, објавен во средата, СМО потврдува дека последните седум години биле најтопли од почетокот на мерењата.

Метеоролошките феномени поврзани со Ла Нина на почетокот на 2021 година имаа ефект на ладење на светските температури минатата година. Но, и покрај ова, 2021 година е сè уште една од најтоплите од почетокот на мерењата, со просечна температура од 1,11 степени Целзиусови над прединдустриските нивоа.

Со Парискиот договор од 2015 година, земјите потписнички се обврзаа да го ограничат затоплувањето на планетата на +1,5 степени Целзиусови во однос на прединдустриската ера. „И сега се движиме кон загревање од 2,5 на 3 степени наместо кон 1,5“, вели генералниот секретар на СМО, Петри Талас.

„Климата буквално се менува пред нашите очи“, истакнува тој. „Топлината предизвикана од емисиите на стакленички гасови одговорни за човековата активност ќе ја загрее планетата за многу идни генерации. Зголемувањето на нивото на морето, затоплувањето и киселоста на океаните ќе продолжат стотици години, освен ако не се измислат начини за отстранување на јаглерод диоксид од атмосферата“, изјави Талас на новинарите.

За работите да бидат уште полоши, другите кризи, како што се ковид-пандемијата и војната во Украина, го турнаа фокусот од климата во втор план. Мерките за затворање што ги наметнаа земјите поради пандемијата немаа ефект врз концентрациите на стакленички гасови во атмосферата, рече Талас. Но, затоа војната во Украина донесе нови закани.

Селвин Харт, специјален советник за клима на генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, ги критикуваше државите дека не ги почитуваат климатските обврски поради конфликтот што ги поттикнува цените на енергијата, а европските нации се обидуваат да најдат алтернатива за рускиот гас.

„Гледаме дека големите економии избираат начини кои, искрено, потенцијално можат да одржат високи нивоа на емисии на ЦО2, што носи високо загадување и го загрозува постигнувањето на поставените климатски цели“, рече Харт.

Видео на денот