Израелците протестираа против новиот систем за стекнување на ковид пропусници

Израелците протестираа низ целата земја против новиот систем на таканаречени зелени премини, што предизвика сообраќаен метеж.Противниците на таквите поминувања го сметаат за форма на присилна вакцинација.

„Ние сме целосно против присилна вакцинација и против какво било принудно лекување и целосно против да правиме секаков вид експерименти со нашите деца и внуци со што не се согласуваме“, рече Сара Фелт, која протестираше во близина на главниот автопат што ги поврзува Ерусалим и Тел Авив.

На почетокот на оваа година, Израел побрза да вакцинира поголем дел од својата возрасна популација, бидејќи беше постигнат договор со Фајзер да обезбеди медицински податоци во замена за редовен прилив на дози.

Ова лето, Израел започна агресивна засилувачка кампања за поддршка на ефективноста на вакцината против Ковид.

Повеќе од 60 проценти од Израелците примиле две дози од вакцината Фајзер / Бионтек, а скоро 3,5 милиони граѓани од вкупно 9,3 милиони жители,добиле трета, засилувачка доза на вакцината

Сепак,останаа уште два милиони жители кои примија само две дози и многумина сега ќе ги загубат привилегиите што им беа дадени со зелениот Ковид картон.

Бројот на нови случаи на инфекција со коронавирус се зголеми во последниве месеци.

Според Министерството за здравство, повеќе од 70 проценти од 588 пациенти заразени со коронавирус во израелските болници се невакцинирани.

Министерството соопшти дека поради големата побарувачка за зелени пропусници на веб -страницата и апликациите на министерството, претходните сертификати ќе важат во следните неколку дена.

Според новите прописи, граѓаните мора да добијат зголемена доза за да добијат зелена карта. Оние кои примиле две дози и оние што закрепнале од „Ковид-19“ ќе добијат пасоши што важат шест месеци од денот на нивната вакцинација.

Техничките проблеми го оневозможија издавањето ажурирани зелени прописи, бидејќи милиони Израелци се обидоа да ја вратат документацијата што ќе им овозможи да влезат во продавници, ресторани, културни настани, спортски сали и други места во затворени простории.

Израел е првата земја што бара потврда за примена зголемена доза за да се добие пропусница. Овој потег се смета за чекор за поттикнување трета доза за оние кои се уште не го направиле тоа.

Видео на денот