Израел воведува неплатено отсуство за наставниците без сертификат за вакцинација и негативен тест на Ковид-19

Вакцинација во Франција
Вакцинација / Фото: EPA-EFE/Caroline Blumberg

Наставниците во Израел без сертификат за вакцинација, а кои исто така не сакаат да бидат тестирани за Ковид-19, нема да можат да ја вршат својата работа од 3 октомври и нема да примаат плата, соопшти израелското Министерство за образование.

Таканаречениот „зелен пасош” може да им се даде на лица кои биле вакцинирани или оздравеле од Ковид-19. Наставниците без „зелен пасош” или без негативен тест, исто така, нема да можат да одржуваат онлајн настава и нема да примаат плата, потврди денеска портпаролката на Министерството за образование.

Според медиумските извештаи, од 3 октомври, потврдите за имунизација ќе важат само шест месеци по примањето втора доза вакцина. Потоа, неопходно е да примат трета доза вакцина.

Министерството за здравство денеска потврди за 5.921 нови случаи на инфекција. Досега, 60 проценти од 9,4 милиони луѓе во Израел се вакцинирани со две дози, а нешто помалку од 34 проценти ја примиле третата доза. Експертите тврдат дека здравствениот систем е преоптоварен со невакцинирани пациенти.

Извор: МИА

Видео на денот