-1 C
Скопје

Изложба на илустрации во МКЦ: Најкул ликови во историјата на човештвото

Изложбата „Кулест дед пипл“ (Coolest dead people) на Кристина Карапеоска од 25 јули може да се види во галеријата на МКЦ. Авторката, која твори под псевдонимот Кик Флип, е дипломиран дизајнер и активно се занимава со илустрација веќе пет години.

Родена е во Тетово во 1991 година, дипломира во 2010 како дизајнер на Европскиот универзитет во Скопје. Се инспирира од секојдневието, музиката и филмовите. Нејзината изложба во МКЦ претставува визуализација на збир на помалку познати, но, сепак, интересни факти за неколку најкул ликови во историјата на човештвото, од Леонардо да Винчи, Никола Тесла, Фројд, па сѐ до Боб Рос.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 41, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 25-26 јули 2020)

Поврзани вести

Музичка биографија: Книга за светлата и за мрачната страна на „Пинк флојд“

Тони Димков

Книжевен превод: „Кревки ангели“ од Ноеми Киш

Тони Димков

Книжевност за деца: „Мала веројатност“ е роман за растењето и за приврзаноста

Тони Димков

Интервју со Ѓокица Зафировски, музичар и дизајнер: Во мојата глава живеат три персони

Тони Димков

Разговор со Ема Попивода, пијанистка: Да се работи лично со композиторот е непроценливо богатство за изведувачот

Тони Димков

Изложба на ДЛУМ: „Современа скулптура“ во уметничкиот центар „Арт хаб“

Тони Димков

Остави Коментар