Изложба „Екс либрис Скопје“: Будење на креативниот импулс со графички минијатури

Јубилејното петто издание на Меѓународната изложба „Екс либрис Скопје“, којашто традиционално се одржува во галеријата на Отвореното графичко студио при Музејот на град Скопје, поради ковид-кризата е поставена виртуелно. На сајтот на изложбата може да се видат 137 графички минијатури од автори од целиот свет.

Оценувајќи го интересот и бројот на пристигнатите дела, организаторите на изложбата велат дека „уметноста во сите нејзини форми, одеднаш стана нужност, духовна храна, своевиден спиритус мувенс, кој во овие кризни времиња нуди извесен ескапизам и делува терапевтски. Принудени на самоизолација, луѓето се насочија кон себе, решени да го разбудат својот креативен импулс, кој чмаел закопан длабоко во нивната потсвест“.

Викторија Антоноф – Бразил
Анелија Мартинчева – Бугарија

Аусра Капските – Литванија
Илиана Петрушевска – Македонија
Татјана Кријукова – Русија

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 64, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 16-17 јануари 2021)

Прочитајте и...  Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

Поврзани вести

Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

Тони Димков

Прозно дело: „Гордиот Дабидеш“ од Ирена Доускова

Тони Димков

Книга за деца: Средба со приказните за Итар Пејо

Тони Димков

Македонски музички архив: Излезе првиот том на „Македонски рок времеплов“

Тони Димков

Интервју со Жарко Кујунџиски, писател и издавач: Книгата само привидно е предмет

Тони Димков

Разговор со вокалната солистка Светлана Јовановска: Музиката е мојот непресушен извор

Тони Димков

Остави Коментар