Излезе „Културен печат“ број 99 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 99, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ (2-3.10.2021), во својот стандарден формат на осум страници го отвораме со фотографии од книгата „Момент – документ“ на Зденко Петровски во издание на МКЦ, а меѓу содржините од областа на уметноста и културните настани има:

– интервју со историчарот на уметност Владимир Јанчевски: Истражувачкиот процес е тоа што ја дава најубавата енергија

– разговор со филмската авторка и културна работничка Марта Попивода: Отпорот секогаш е можен

– перформанс „Драга Републико“: Централната пошта во главна улога

– на самостојната изложба „Неподнослива празнина“ на Дијана Томиќ Радевска уметничката естетика е втемелена на етиката

– европски уметници се инспирирани од „Везилка“ на Блаже Конески на меѓународната колонија во Слоештица

– режисерот Владимир Милчин ја постави претставата „Вишновата градина“ од Чехов во Турскиот театар

– операта „Палјачи“ повторно е на сцената на НОБ

– новата сезона на Филхармонија ќе биде отворена со концертот „Данте 700“ на кој ќе настапи македонскиот виртуоз на пијаното Симон Трпчески

– промовирана е книгата „Пиеси за обоа и пијано – Македонски фолклорни теми“ на Васил Атанасов

– издавачката куќа „Или-Или“ ја објави збирката раскази „Млечни заби“ на Хана Корнети

– авторките и музиколози Јулијана Папазова и Елени Новаковска ја објавија книгата „Историја на македонската популарна музика“

– издавачкиот центар „Три“ го објави македонскиот превод на романот „Пеам јас и планината танцува“ од Ирене Сола.

Видео на денот