20.8 C
Скопје

Излезе „Културен печат“ број 79 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 79, во печатеното издание на „Слободен печат“ (8-9.05.2021), го отвораме со панорамска фотографија на локалитетот Скупи, а меѓу содржините има:

– интервју со Васо Ристов, генерален директор на Националната опера и балет: Секое оддалечување од сцената е погубно за уметникот

– разговор со Елена Чемерска, добитничка на наградата „Денес“ за визуелни уметности

– култното музичко радио Канал 103 порачува: Не ја убивајте 103-ка, повторно!

– Трибина во КИЦ: Блаже Конески е лингвопоетички знак на распознавање со светот

– заедничка изложба „Повеста на светот: Последно поглавје“ на уметничкиот тандем Вана Урошевиќ и Зоран Тодоровиќ во Белград

– дела од македонските уметници Ѓорѓе Јовановиќ, Нада Прља, Христина Иваноска и Јане Чаловски се претставени во Рим

– графичка изложба „Носталгија“ од Иван Мегленов во МКЦ

– фестивалот на кратки филмови „Филмај“ ги објави добитниците на наградите

– нова книга „Плачот на кларинетот“ од Ѓорѓи Лазаревски

– книжевната награда „Пегаз“ за најдобар необјавен роман за 2021 година како предизвик за романописците

– издавачката куќа „Антолог“ ја претстави книгата „Остров“ на писателот и публицист Дмитриј Орехов.

Поврзани вести

Излезе „Културен печат“ број 85 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Африкански лица пред објективот на Билјана Јуруковски

Тони Димков

„Македоника литера“ ја објави биографската книга „Леонардо да Винчи и неговото време“ од Атле Нес

Тони Димков

Избрани песни од Иван Херцег се објавени во стихозбирката „Ноќни луѓе“

Тони Димков

Нова книга во „Или-Или“: „Денот на црвот“ од Симона Јованоска

Тони Димков

„Матица македонска“ објави избрани дела во десет книги од Раде Силјан

Тони Димков

Остави Коментар