4 C
Скопје

Излезе „Културен печат“ број 64 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 64, во печатеното издание на „Слободен печат“ (16-17.01.2021), го отвораме со фотографии од дела претставени на онлајн изложбата на петтото издание на „Екс либрис Скопје“, а меѓу содржините има:

– интервју со Ѓорѓи Јолевски: Актерот во својата вокација ја има потребата од слобода

– разговор со Билјана Камчева: Својот најчист личен белег го оставам преку музиката со мојата флејта и мојот глас

– Филхармонија – Музиката го враќа достоинството на човештвото

– Галикул – Награда „Тодор Чаловски“ за „Ќе фатит бран“ од Д.А. Лори

– Ин мемориам: Замина посветениот естетичар и филозоф, академик Георги Старделов

– народно творештво – осовременета „Автобиографија“ од Марко Цепенков

– ретроспектива на Кинотеката за 2020 – Година што, сепак, „не ја изедоа скакулците“

Прочитајте и...  Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

– млад талент – пијанистката Инес Неделковска освои две први награди во Бон

– Е-збирка „Отковидување“ – со поезија против короната

– научна фантастика – објавен е романот „Едем“ од Станислав Лем

– тријазична мала тематска антологија на македонски книжевни автори и авторки „Да сум на твое место“

– мултикултурен зборник – Литературно шаренило на Балканот

– излезе нов број на списанието „Стремеж“.

Поврзани вести

Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

Тони Димков

Прозно дело: „Гордиот Дабидеш“ од Ирена Доускова

Тони Димков

Книга за деца: Средба со приказните за Итар Пејо

Тони Димков

Македонски музички архив: Излезе првиот том на „Македонски рок времеплов“

Тони Димков

Интервју со Жарко Кујунџиски, писател и издавач: Книгата само привидно е предмет

Тони Димков

Разговор со вокалната солистка Светлана Јовановска: Музиката е мојот непресушен извор

Тони Димков

Остави Коментар