6 C
Скопје

Излезе „Културен печат“ број 63 во новогодишното издание на весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 63, во новогодишниот број на печатеното издание на „Слободен печат“ (31.12.2020-03.01.2021), го отвораме со песната „Покана за вечера“ од Србо Ивановски посветена на Блаже Конески, а меѓу содржините има:

– интервју со поетот, есеист и професор Владимир Мартиновски: Творењето е постојан процес, со многу видливи и невидливи етапи

– премиера на „Последната лента на Крап“ со Ѓорѓи Јолевски во Македонски народен театар

– премиера на претставата „Диши“ во Драмски театар

– осврт кон премиерата на претставата „Некој нека ми каже колку сум важен“ во Театар за деца и младинци

– Факултетот за драмски уметности – Скопје ја објави книгата „Театарски белешки“ на режисерот и професор Владо Цветановски

Прочитајте и...  Излезе „Културен печат“ број 77 во весникот „Слободен печат“

– публикација „Зборува Акто 2006-2020“: Потврден континуитет и истрајност на независната културна сцена

– Игор Лозаноски ја доби наградата „Новите!“ за 2020 година на „Темплум“

– Независниот културен центар КЦ 750 со отчет за сработеното во 2020 година

– етномузикологија – стручно архивирање на музичкото наследство во книгата „Најстар стил на македонското народно пеење“ од Ѓорѓи Ѓорѓиев

– Агенција за филм – играниот филм „Хомо“ на Игор Иванов оди на фестивал во Гоа

– десеттото издание на фестивалот на анимиран филм „Анимакс“ се одржа во Кинотеката

– филмска копродукција – светската премиера на „Барајќи ја Венера“ ќе се случи во Ротердам

– Санденс 2021 – „Улиште“ во центарот на независниот филм

Прочитајте и...  Нова книга: Сегмент од историјата на македонско-хрватските културни врски

– Божикна приказна – романот „Два Божика“ од Лилјана Пандева е романса со многу хумор и со малку горчлива вистина

– збирка интервјуа „Филмски великани“ од Сунчица Уневска

– второ дополнето издание на книгата „Колку да се рече…“ од Васил Мукаетов.

Поврзани вести

ИКОМОС се залага за сеопфатен третман на културното наследство

Тони Димков

Нова книга: Сегмент од историјата на македонско-хрватските културни врски

Тони Димков

Библиотека „Филозофија“: Збирка текстови од Бошко Караџов

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 77 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Книжевен превод: Роман „Конци на судбината“ од Марија Дуењас

Тони Димков

Збирка песни „Светлина“ на Зоран Пејковски

Тони Димков

Остави Коментар