6 C
Скопје

Излезе „Културен печат“ број 57 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 57, во печатеното издание на „Слободен печат“ (21-22.11.2020), го отвораме со селекција од делата пристигнати на 13. Скопје постер фестивал и изложени во Галеријата на МКЦ, а меѓу содржините има:

– интервју со Симон Трпчески, виртуоз на пијаното: Секој инструменталист се труди да „пее“ преку својот инструмент

– дискографската куќа „Кроација рекордс“ го издаде новиот албум на Влатко Стефановски

– премиера во Театарот за деца и младинци: „Што е силеџија?“ – Претстава што се гледа во еден здив

– МОТ 2020 – Театарско „…ќе има и утре!“

– фотоизложбата „Џезтетика“ со фотографии од Татјана Ранташа ќе биде отворена во Домот на младите во Белград

– ретроспективна изложба – дела од Сергеј Андреевски и Никола Иванов Балтон се изложени во САД

Прочитајте и...  Промовирана книгата „Ковид 19 и безбедноста, регионални предизвици нови државни актери

– книга „Балканот – шпионски крстопат“ на Иван Бабановски: Поглед кон светот на разузнавачките служби

– книга со сеќавања, сведоштва и импресии: „Даница Ручигај: Песна над песните“ на Искра Чоловиќ и Свето Стаменов

– Балканска сага – излезе романот „Јаничари“ на академик Луан Старова

– самостојната изложба „Треперење“ е поставена во „Галерија Рудиќ“

– награда „Вавилон 2021“ – Работилници и онлајн сесии за млади преведувачи

– Здружението за развој и едукација на културата и уметноста „Фуснота“ ја издаде поетската антологија „Игропис“

– манифестацијата „Скопје фото недела“ онлајн ќе се одржи на 23 и 24 ноември

– изложба во МКЦ: „Архиметрии“ на Андријана Тилиќ

– концертна промоција на новиот албум на „Конкверинг лајон“ на 22 ноември во МКЦ

Прочитајте и...  Стихозбирка „Компјутерска поезија“: Игра со конвенционалното на Славчо Ковилоски

– книгоиздателството „Дијалог“ од Скопје ја издаде поетската книга „Од оваа страна“ на Весна Ацевска

– нова книга: Концептот „магичен реализам“ како културолошки феномен на Драгана Евтимова

– прва поетска книга „Сите мои песни“ од Маријана Митревска.

Поврзани вести

Репортажни записи: „Непозната Македонија“ на Васко Марковски

Тони Димков

Стихозбирка „Компјутерска поезија“: Игра со конвенционалното на Славчо Ковилоски

Тони Димков

Нова книга: „Далеку, а блиску“ од Владимир Мартиновски

Тони Димков

Книжевно списание: Педесеттиот број на списанието „Синтези“ целосно е посветен на Блаже Конески

Тони Димков

ДПМ: Плакета „Даница Ручигај“ за поетесата Билјана Станковска

Тони Димков

Фантастичен концерт на Симон Трпчески и пријателите

Тони Димков

Остави Коментар