Излезе „Културен печат“ број 131 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 131, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ (4-5.06.2022), во својот стандарден формат на осум страници го отвораме со фотографии од првата вечер на 21. Оф-фест, а меѓу содржините од областа на уметноста и културните настани има:

– театарска репортажа од гостувањето на Драмски театар – Скопје на најзначајниот театарски фестивал во регионот – 67. „Стериино позорје“ во Нови Сад

– разговор со м-р Евица Тасеска Каранфилова, програмски раководител во НОБ: Актуелните кризи наметнуваат потреба за промена на моделот на управување со установи од овој тип

– монографијата „50 години Мајски оперски вечери“ од д-р Александар Трајковски е траен запис за фестивалската актива

– почна 56. Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

– во КИЦ-Скопје е поставена архитектонската изложба „Сто години од раѓањето на архитектот Славко Брезоски“

– легендарниот рок-критичар Пеца Поповиќ промовираше три книги во Скопје

– јубилејното 10. издание на „Викенд на гордоста – Скопје“ е со тематски наслов „Екстатични тела“

– второто издание на „Скопски брас Фестивал“ се одржува од 3 до 5 јуни во камерната сала на Филхармонија

– три концерти ќе се одржат на 15. издание на фестивалот на современа музика „Модоарс“

– Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) избра ново раководство

– од печат излезе книгата „Политиколошки вивисекции во етерот“ (политсоциолошка анализа и радиоразговори за состојбите во Македонија) на Свето Стаменов и Цане Т. Мојаноски

– две книги од поетот Славе Ѓорѓо Димоски се објавени во Словенија

– издавачката куќа „Готен“ го објави преводот на романот „Една жена“ од унгарскиот писател Петер Естерхази.

Видео на денот