Излезе „Културен печат“ број 117 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 117, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ (19-20.02.2022), во својот стандарден формат на осум страници меѓу содржините од областа на уметноста и културните настани има:

– интервју со поетот Санде Стојчевски, добитник на наградата „Ацо Шопов“ на ДПМ: Мои јунаци беа мајсторите по кои плаче гората

– разговор со театарскиот режисер Јане Спасиќ: Сите добри актери имаат „живо дете во себе“

– Министерството за култура ги објави резултатите од годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес за 2022 година

– јубилејниот „Земјотрес“ ќе ја врати волјата за живот во „новото нормално“

– премиера на дебитантскиот краткометражен игран филм „Обичната Ели“ на режисерката Лавинија Софрониевска

– средба со историчарката на уметност Ангела Витановска: Смели рецензии на уште посмели концепти

– вториот дел од интерактивниот перформанс „Откривање“ на Нина Нинеска ќе се одржи на 22 февруари

– првата книга поезија на Јулијана Младеновска-Тешија со наслов „Na kauču Sigmunga Freuda / На каучот на Сигмунд Фројд“ ќе биде промовирана на 22 февруари во „Галерија Валдингер“ во Осиек, Хрватска

– дваесет дела ја поминаа првата селекција за наградата „Роман на годината“

– писателот Киро Донев го објави книжевниот споменар „Летопис на душата“

– културно-образовниот проект „Во чест на Елена Образцова“ на 22 и 23 февруари ќе се одржи во Рускиот културен центар и во Филхармонија

– едицијата „Читаме заедно“ на издавачкиот центар „Три“ е комплетирана со преводот на „Италијански приказни“ од Итало Калвино

– издавачката куќа „Артконект“ ја објави книгата „Азбуката на Моркел“ од Стијан Холе.

Видео на денот