Излезе „Културен печат“ број 107 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 107, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ (27-28.11.2021), во својот стандарден формат на осум страници го отвораме со фотографии од претстави на 46. МОТ, а меѓу содржините од областа на уметноста и културните настани има:

– интервју со актерот Бајруш Мјаку: Пензионер сум само во однос на месечните примања

– разговор со актерката Ивана Павлаковиќ: Уметноста треба гласно да укажува на неправдите

– македонската премиера на претставата „Нема да биде крај на светот“ во режија на Нина Николиќ ќе се одржи во МНТ

– јубилејна изложба на ДЛУМ по повод 75 години постоење ќе биде поставена во Чифте амам и Мала станица

– дела од Мерсад Бербер ќе бидат изложени во галеријата „Ел Греко“

– Театарот „Сенки и облаци“ настапи на меѓународен фестивал на сенки во Москва

– Тајните архиви на Скопје – Домашните ленти на скопјани се полни со љубов

– заедничката изложба „Граници“ на Дита Старова Ќерими и Шќипе Мехмети е поставена во Галерија „Џентинета“ во Цирих

– студиото „Приватен принт“ презентира истражувачки проект на графичкиот дизајнер Ѓорѓи Десподов

– ангажирана изложба на Сокол Марковски во „Ко-Ра“ со ликовни портрети што ја подигнуваат свеста за борбата против ракот

– промовирано е монографско претставување на фолклорните фестивали од доц. д-р Наташа Диденко

– „Македоника литера“ ја објави книгата „Од трезорот на Охридската архиепископија“ од д-р Снежана Филипова

– „Артконект“ го објави романот „А Бабукар одеше на чело“ од Џовани Доѕини

– хрватскиот културен центар „Марко Марулиќ“ ја објави збирката песни „Дах смрти“ од Зоран Пејковски.

Видео на денот