Издавачка куќа „Или-Или“: Роман „Смоква“ од Горан Војновиќ

Романот „Смоква“ од словенечкиот автор Горан Војновиќ е новата книга од работилницата на издавачката куќа „Или-Или“. Станува збор за 182. издание во едицијата „ПРОаЗА“, преводот од словенечки јазик е на Давор Стојановски, а дизајнот на корицата на Марија Смилевска.

По „Југославија, моја дежела“, ова е втор превод на роман од младиот и наградуван писател во издание на „Или- Или“. Излегувањето на „Смоква“ финансиски е помогнато од Јавната агенција за книга на Р Словенија и од Министерството за култура на РСМ.

– „Смоква“ е досега најкомплексниот и најзрел роман на Војновиќ, значително поинтимен, фокусиран на судбината на три генерации од едно семејство, битно обележан со некогашната заедничка држава и со нејзиниот распад. Романот врие од силни, но прикриени емоции, а од сочниот и презреан медитерански плод, кој пука по шевовите, капе семејната сага во која се преплетуваат судбини, љубови, неостварени желби и сурови реалности од нашите животи – потенцираат од „Или-Или“.

Прочитајте и...  Книжевна резиденција: Писателката Маја Солар престојува во Скопје

Горан Војновиќ (1980, Љубљана) е словенечки режисер, писател и колумнист. Автор е на романите: „Јужњаци, марш!“ (2008), „Југославија, моја дежела“ (2012) и „Смоква“ (2016).

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 28, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 25-26 април 2020)

Прочитај повеќе

Зборник на народна еротика: „(И)стории од долапот“ од д-р Ана Мартиноска

Тони Димков

Книжевна резиденција: Писателката Маја Солар престојува во Скопје

Тони Димков

Блуз и соул фестивал 2020: Домашен блуз со „Банкрот блуз бенд“ и пријателите

Тони Димков

Разговор со Бранислав Николов, Пијан Славеј од групата „Фолтин“: Зависник сум од ритамот, мелодијата и од формата во поезијата

Тони Димков

Продукција: Филмови на „Авард филм и видео“ учествуваат на три фестивали

Тони Димков

Интервју со д-р Ана Стојаноска: Пишувањето ми е лична борба и задоволство

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Национална галерија: Миграцијата како мотив за сликање портрети на тетовскиот сликар Биљгаип Кочиште – Биге

Тони Димков

Фестивал за современи уметности „Акто“ 2020: Човек на човека мора да му е семејство

Тони Димков

Фестивал за критичка култура: „Крик“ го опсервира актуелното општество

Тони Димков

ДММ 2020: Грандиозни концерти со македонска музика

Тони Димков

МТФ „Скупи фестивал“: Иновативен театар со социјален и политички предизвик

Тони Димков

Фестивал „Скопје синема сити“: Филм за „Њу ордер“ го отвора фестивалот на музички документарци

Тони Димков