Избрани најдобрите угостителски објекти во Скопје за годинава

Ресторани, угостители/Фото: Слободен печат/Драган Митрески

Град Скопје и Агенцијата SWOT Research, агенција за анализа квалитетот на услугата, по 14-ти пат го реализираа проектот „Најдобар угостителски објект меѓу најдобрите“, во главниот град.

Најдобри угостителски објекти во Скопје за 2021 година, во четирите категории се:

Категорија ресторани

1 место: Пелистер

2 место: FOUR

3 место: CARPE DIEM

Категорија гостилници

1 место: Дебар маало

2 место: Градска кафеана – Кај Јоле

3 место: Дукат

Категорија Lounge и мезе барови

1 место: ДISTRIKT BAR &KITCHEN

2 место: Public room

3 место: SOUL KITCHEN

Категорија кафулиња

1 место: Mr. Jack

2 место: CHILLIN’ BAR

3 место: DEUS

– Агенцијата ангажираше тајни купувачи, кои ги посетија угостителските објекти, избрани по случаен избор во трката за Најдобар угостителски објект во 2021 година, а потоа следуваше сумирање на резултатите. Најдобрите угостителски објекти се избираат по пат на независни и објективни тајни купувачи, при што беа посетени 173 угостителски објекти, соопшти Град Скопје.

Квалитетот на услугата се оценуваше според девет елементи: Прв контакт – (поздравување и упатување кон место за седење, приоѓање на келнерот, поздравување) Хигиена на објектот – (чистота на простор, маси, чаршафи, столови, прибор, мени) Ковид критериуми- (носење заштитна маска, растојание на маси, средства за дезинфекција) Тоалет – (хигиена на простор и санитарии, бришачи, заклучување, закачалки)
Амбиент – (осветлување, температура, миризба, музика) Услуга на келнерите – (љубезност, проактивност, волја да се излезе во пресрет, посветеност, однесување) Општа услуга – (асортиман, соодветно послужување, време на услужување, издавање фискална сметка)
Квалитет на храната – (свежина, количина, вкус) Завршен контакт – (заблагодарување и отпоздравување) , велат организаторите на изборот.

Од Град Скопје соопштија дека и оваа година доделувањето на плакетите се одржа согласно протоколите за Ковид-19, односно со ограничен број на лица, со цел заштита и превенција од ширење на вирусот.

Видео на денот