Puzza di elettricità più cara, ma anche di tariffa bassa per tre ore

Веста дека државниот производител на електрична енергија дал повисока понуда за цента на струјата од 1 јули, за разлика од досегашната внесе вознемиреност во јавноста. Од нивната цена ,во најголема мера, важи крајната цена на домаќинствата и за малите потрошувачи, а новиот ценовник, како и секоја година се објавува на 1 јули. Во очекување на …

Puzza di elettricità più cara, ma anche di tariffa bassa per tre ore Scopri di più »

L'appartamento più caro in Serbia negli ultimi tre mesi è costato 1.22 milioni di euro, il garage più caro è costato 73.000 euro

Најскапиот гаражен простор во Србија, во првите три месеци од годинава, е продаден во белградската општина Врачар по цена од 73.000 евра, соопшти Републичкиот завод за геодетика. Што се однесува до становите, сепак најскапи квадрати се оние кои се изградени – Белград на вода. Во извештајот на РГЗ за состојбата на пазарот на недвижности во …

L'appartamento più caro in Serbia negli ultimi tre mesi è costato 1.22 milioni di euro, il garage più caro è costato 73.000 euro Scopri di più »

Dal 1 settembre non sarà più possibile progettare nemmeno un fienile di villaggio senza Eurocodice!

Le imprese di costruzione nazionali sono pronte per i nuovi standard di progettazione europei, che dovrebbero garantire costruzioni sicure, sostenibili e stabili, ha deciso Andrea Serafimovski, presidente della Camera delle costruzioni della Camera di commercio della Macedonia. Non ha voluto approfondire l'aspetto economico di questa parte della costruzione, ma ha brevemente commentato che la nuova standardizzazione "non comporta ulteriori...

Dal 1 settembre non sarà più possibile progettare nemmeno un fienile di villaggio senza Eurocodice! Scopri di più »

Le autorità bulgare si ostinano a introdurre una tassa sul contatore dell'acqua?

Регионалното министерство не отстапува од намерата да ги оптоварува сопствениците на имот со нова такса за пристап до водоводната мрежа. Така, претплатникот секој месец ќе плаќа одредена сума на водоводната компанија, дури и ако не искористил капка вода. И покрај бројните критики, подрачното министерство повторно го објави на јавна расправа предлог-законот за водовод и канализација …

Le autorità bulgare si ostinano a introdurre una tassa sul contatore dell'acqua? Scopri di più »

Adidas sta indagando su un caso di corruzione in Cina, stimato in centinaia di milioni di euro!

Германскиот производител на спортска опрема „Адидас“ истражува голем скандал со наводна корупција во Кина, кој се проценува на неколку стотици милиони евра, а осомничени се локални вработени во групата, објави британскиот весник „Фајненшл тајмс“, прнесува Н1 Србија. Во писмото, наводно напишано од „вработени во Адидас во Кина“, се именувани неколку кинески вработени, вклучувајќи го и …

Adidas sta indagando su un caso di corruzione in Cina, stimato in centinaia di milioni di euro! Scopri di più »

In un anno il fatturato del settore è crollato del 7%.

Прометот во индустријата, вкупно, во април годинава во однос на април минатата година е намален за седум проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во април 2024 година, во однос на април 2023 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 7,8 проценти, Tрајни производи …

In un anno il fatturato del settore è crollato del 7%. Scopri di più »

Produttori francesi di superalcolici in difficoltà, si beve sempre meno cognac!

Намалена е и продажбата на француски жестоки пијалоци во првите пет месеци од оваа година, покажаа податоците на производителите, што сигнализираше продолжување на трендот на намалување во услови на намалена куповна моќ на потрошувачите во Франција и во светот. Минатата година обемот на извозот е намален за 13 отсто, на 406 милиони литри, соопшти здружението …

Produttori francesi di superalcolici in difficoltà, si beve sempre meno cognac! Scopri di più »

Il fisco greco ha chiuso il negozio di una multinazionale ad Atene, non ha trasferito più di 20mila ricevute fiscali!

Грчките даночни инспектори, ставија катинар и на 48 часа ја затворија продавницата за облека на познат мултинационален синџир во најпознатата трговска улица во Атина. Причината е што не пренеле 21.100 фискални сметки. Касите на дуќанот, речиси шест месеци ја прекинале својата интерконекција со грчката УЈП, констатираа ревизорите на Независната управа за јавни приходи. Се работи …

Il fisco greco ha chiuso il negozio di una multinazionale ad Atene, non ha trasferito più di 20mila ricevute fiscali! Scopri di più »

Nel mese di aprile il fatturato totale del settore è diminuito del 7%.

Прометот во индустријата, вкупно, во април годинава во однос на април минатата година е намален за седум проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во април 2024 година, во однос на април 2023 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 7,8 проценти, Tрајни производи …

Nel mese di aprile il fatturato totale del settore è diminuito del 7%. Scopri di più »

Migliaia di cause legali contro il governo del Kosovo per mancato esercizio del diritto alla doppia pensione

Против Косово само во последните неколку месеци се поднесени илјадници тужби поради неспроведување на правото на двојна пензија, соопштија судските власти, пренесува Коха. Извршниот директор на ИКД, Ехат Мифтарај, соопшти дека Центарот за бесплатна правна помош на ИКД поднел над 600 тужби за неспроведување на двојни пензии. Мифтарај рече дека ИКД го анализирала негирањето на …

Migliaia di cause legali contro il governo del Kosovo per mancato esercizio del diritto alla doppia pensione Scopri di più »