• Colonne

Fragranza - il segreto delle fragranze

Доволно е на поминување крај непозната куќа да помирисаме мирис што ни е познат од нашето сопствено детство за да се почувствуваме веднаш вратени во времето кога ние сме биле деца. Мирисот е најефемерната, најнедофатливата, целосно невидливата, бестежинската, но, понекогаш, најсилната супстанција што има моќ да го врати само во еден миг сето богатство на …

Fragranza - il segreto delle fragranze Scopri di più »

Buche

На листата милионери во Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска од неодамна се приклучи и еден извесен возач од Велс. Со што се занимаваше и како стана милионер, ве слушам прашувате? И зошто не го знаеме, со име и презиме, по можност и со адреса на живеење, плус како му е дома наместено? …

Buche Scopri di più »

Il futuro dei nostri ricordi

Секој ден исчезнува по некој животински или растителен вид, по некој јазик, по некој занает. Богатите се од ден во ден сè побогати, а сиромашните сè посиромашни. Секој ден едно малцинство знае сè повеќе, а едно мнозинство сè помалку. Незнаењето се шири со застрашувачка брзина. Сè поголем е проблемот на распределбата на богатството, нееднаквоста е …

Il futuro dei nostri ricordi Scopri di più »

La facciata Potëmkin al comizio di Vucic

Со задоцнето сознание дека периодот што требаше да биде мелем за раните на општеството по незапаметената ерупција на насилство, употребен за дополнителна поларизација на и така опасно поделената Србија, Александар Вучиќ се обиде да ја поправи штетата и на опозицијата ѝ понуди дијалог за излез од сериозната општествена криза. „Ги повикувам и тие политичари, за …

La facciata Potëmkin al comizio di Vucic Scopri di più »

Scholz contro il veto

„Ова е Европа“. Под оваа парола германскиот канцелар Олаф Шолц неодамна зборуваше во Европскиот парламент, нагласувајќи ја потребата да се забрза проширувањето на ЕУ, но и да се реформира Унијата. И да се укине ветото. Шолц притоа беше дочекан со сериозна критика, како поради политиката што во евроинтеграциите ја водела Германија, така и поради неговите …

Scholz contro il veto Scopri di più »

Non c'è né vergogna né allarme nella magistratura

Во Македонија дефинитивно срамот умре. Судскиот совет, во последната епизода во која ја имаше главната улога, без трошка задршка ги отфрли како неoсновани тврдењата на холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп дека новиот претседател на Советот е избран во нелегитимна процедура и затоа се става во мирување четиригодишниот проект, финансиран од неговата земја. Амбасадорот Јан Коп …

Non c'è né vergogna né allarme nella magistratura Scopri di più »

L'Oriente si sta svegliando, dobbiamo pensare all'Occidente

Il fervore con cui si sta intensificando la corsa geostrategica assume ogni giorno una nuova dimensione. L'idea di sfidare il mondo unipolare ha una sua operazionalizzazione come mai prima d'ora. Quest'ultimo è per ora a parole, meno in pratica. Oltre ai principali fattori scatenanti di cui parliamo costantemente in questo contesto e su questo forum, un gruppo di paesi che erano in qualche modo leali, ma in qualche modo tenuti...

L'Oriente si sta svegliando, dobbiamo pensare all'Occidente Scopri di più »

Corea del Nord e Macedonia del Sud!

È davvero un grande onore e piacere per me che funzionari statali di alto rango (in questo caso il più alto potere esecutivo, il Primo Ministro) abbiano usato letteralmente le stesse parole, incollate, che ho usato per descrivere la politica della Bulgaria nei confronti della Macedonia, confrontandola con quella della Russia verso l'Ucraina, cioè verso il popolo e la nazione ucraina. Abbastanza sorprendentemente per me,…

Corea del Nord e Macedonia del Sud! Scopri di più »

L'insegnante "nelle grinfie del diavolo"

I sanguinosi e mostruosi omicidi di giovani e innocenti a Belgrado e nei dintorni di Mladenovac nella prima metà di questo mese hanno nuovamente aggiornato la questione delle possibili omissioni e responsabilità degli insegnanti nella socializzazione e nell'educazione dei giovani e nella formazione di una personalità di qualità e socialmente desiderata e attesa dai giovani. Ma la colpa di questo...

L'insegnante "nelle grinfie del diavolo" Scopri di più »

Guarda da questa parte, un po', senza fretta

E distoglie gli occhi dal portatile e un leggero panico e incredulità nei suoi occhi. In silenzio, senza una parola, me lo porge. Sto leggendo. Sono momentaneamente senza parole, cosa che non mi capita molto spesso. Ma qui. Condividiamo incredulità, in parte panico, e lentamente, lentamente, insoddisfazione, delusione, rabbia. Non siamo arrivati ​​alla disperazione, ma...

Guarda da questa parte, un po', senza fretta Scopri di più »