Истражување за липосукциската исхрана: Лекарите ја препорачуваат како најдобра програма за слабеење!

Фото: Промо

Ново клиничко испитување ја потврдува ефикасноста на липосукциската исхрана, а лекарите ја препорачуваат кај лица со прекумерна тежина и кај дебели лица за здраво намалување на прекумерната телесна тежина и подобрување на параметрите на метаболизмот.

Клиничкото испитување „Липосукциска диета“ е објавено на најголемиот светски медицински портал ПабМед (PubMed) со наслов: „Програма за диетотерапија за слабеење и процена на нејзината ефикасност кај лица со прекумерна тежина и кај дебели лица“. Заклучокот од испитувањето вели дека „примената на диетотерапијата за слабеење, липосукциска исхрана, ни овозможува да ја препорачаме нејзина употреба кај дебели пациенти поради зголемување на ефективноста на терапевтските и на профилактичките мерки за корекција на прекумерната телесна тежина и подобрување на параметрите на метаболизмот“.

Основниот метод за третман на дебелината е диетотерапија, насочена кон долгорочно одржување на енергетска рамнотежа преку ограничување на калориското внесување во исхраната. Целта на клиничкото испитување била да се оцени ефикасноста на програмата за диетотерапија – липосукциска исхрана, наменета за губење телесна тежина со употреба на комплекс од аминокиселини и глукоманан.

Во истражувањето биле вклучени 30 лица со прекумерна тежина или дебели лица (16 мажи и 14 жени), на возраст од 20 до 59 години, со индекс на телесна маса од 26,4 до 45,5 kg/m2 и со обем на половината како критериум за абдоминална дебелина – 110,4±2,4 см.

Учесниците во истражувањето трипати на ден (7-9 часот, 12-14 часот и 16-18 часот), во времетраење од 14 дена, добивале по 15 грама прашок растворен во 200 мл вода што содржи концентрат од протеин од сурутка, калиум, глукоманан, таурин, цинк, витамини Б6 и Б12 и две капсули што содржат L-изолеуцин, L-орнитин-алфа-кетоглутарат, L-цитрулин-DL-малат и L-триптофан.

Вечерата, како главен оброк, се состоела од високопротеински оброк со зеленчук и билки. Енергетската вредност на вечерата била 400 калории (1675 kJ).

Резултати

Четириесетдневната диетотерапија за намалување на телесната тежина (Липосукциска исхрана) покажала статистички значајно намалување на телесната тежина во просек за 6,3 отсто од почетната телесна тежина, подобрување на индикаторите за телесна маса (прилично изразено намалување на мастите за 9,2 отсто) и на метаболички параметри на крвта (намалување на концентрацијата на серумска гликоза, вкупниот холестерол, триглицериди, билирубин и гама глутамилтрансфераза).

Заклучок

Примената на програмата за диетотерапија за слабеење „Неинвазивна липосукција“ ни овозможува да препорачаме нејзина употреба кај дебели пациенти за да се зголеми ефикасноста на терапевтските и на профилактичките мерки за корекција на вишокот телесна тежина, подобрување на параметрите на метаболизмот на јаглехидрати и липиди и функционалната состојба на билијарниот систем.

Закажете бесплатен совет и консултација во „Липо диет“ центарот (на улица „Димитрие Чуповски“ број 22, спроти поранешен „Мекдоналдс“) или јавете се на телефоните 02 3151714, 070 535033. Протоколот за слабеење може да го нарачате и на домашна адреса.

Видео на денот