Истражувачката мрежа Белингкет: Американските војници случајно ги откриваат тајните на нуклеарното оружје преку апликации за флеш картички

Вашингтон, Москва, Пекинг, Лондон и Париз се обврзаa да го спречат ширењето на нуклеарното оружје /Фото: Скриншот

За американските војници кои имаат задача да го чуваат нуклеарно оружје во Европа, влогот е голем. Безбедносните протоколи се долги, детални и треба да бидат познати напамет. За да се поедностави овој процес, некои членови на услугата користеа јавно видливи апликации за учење на картички – ненамерно откривајќи мноштво чувствителни безбедносни протоколи за нуклеарното оружје на САД и за основите во кои се зачувани.

Додека присуството на американско нуклеарно оружје во Европа одамна е детализирано од разни протечени документи, фотографии и изјави на пензионирани официјални лица, нивните специфични локации се официјално сè уште тајна, а владите ниту го потврдуваат ниту го негираат нивното присуство.

Како што тоа го гледаат многу активисти и парламентарци во некои европски нации, оваа двосмисленост честопати ја попречува отворената и демократска дебата за правата и лошите страни на домаќинот на нуклеарно оружје.

Сепак, флеш картичките што ги проучувале војниците задолжени да ги чуваат овие уреди не ги откриваат само основите, туку дури и ги идентификуваат точните засолништа со „жешките“ сводови кои најверојатно содржат нуклеарно оружје.

Тие исто така детализираат сложени безбедносни детали и протоколи, како што се положбите на камерите, фреквенцијата на патроли околу сводовите, тајните зборови за присилување што сигнализираат кога стражарот е загрозен и единствените идентификатори што треба да ги има значката за ограничена област.

Фотографија на Фејсбук објавена во 2013 година покажува американски војници кои позираат со, како што се чини, лажно нуклеарно оружје во воздухопловната база Волкел во Холандија.

Како и нивните аналогни имењаци, апликациите за учење со флеш картички се популарни алатки за дигитално учење кои покажуваат прашања од едната страна и одговори од друга страна. Со едноставно пребарување на Интернет термини за кои се знаеше дека се поврзани со нуклеарно оружје, Белингкат успеа да открие картички што ги користеше воениот персонал кои служеа во сите шест европски воени бази, пријавени за складирање на нуклеарни уреди.

Експертите на кои им пристапи Белингкат изјавија дека овие откритија претставуваат сериозно кршење на безбедносните протоколи и отвораат нови прашања во врска со распоредувањето на американското нуклеарно оружје во Европа.

Д-р Фефри Луис, основачки издавач на „Arms Control Wonk.com“ и директор на Програмата за неширење на распространетоста од Источна Азија во Центарот за студии за неширење на распространетоста на Џејмс Мартин, рече дека наодите покажуваат „флагрантно кршење“ на безбедносните практики поврзани со американското нуклеарно оружје стационирано во НАТО земји.

Тој додаде дека „тајноста за распоредувањето на американското нуклеарно оружје во Европа не постои за да се заштити оружјето од терористи, туку само за да се заштитат политичарите и воените лидери од тоа да мора да одговараат на тешки прашања за тоа дали аранжманите за споделување на нуклеарно оружје на НАТО и денес имаат смисла. Ова е уште едно предупредување дека ова оружје не е безбедно“.

Ханс Кристенсен, директор на Проектот за нуклеарни информации при Федерацијата на американски научници, широко се согласи и рече дека безбедноста се обезбедува со „ефективна безбедност, а не со тајност“.

Некои картички што беа откриени за време на оваа истрага беа јавно видливи на Интернет уште во 2013 година. Другите поставуваат детални процеси што ги учеле корисниците барем до април 2021 година. Не е познато дали се менува од тогаш.

Сепак, се чини дека сите картички што се опишани во овој напис се симнати од платформите за учење на кои се појавија откако Белингкат посегна до НАТО и американската војска за коментар пред објавувањето. Портпарол на холандското Министерство за одбрана изјави дека се координира со Европската команда на НАТО и САД (ЕУКОМ) откако Белингкат откри слика (прикажана погоре) споделена на Фејсбук во 2013 година на американски службеници кои позираат со атарот нуклеарна бомба во база во Холандија.

Портпарол на американското воено воздухопловство потврди дека тие биле свесни за членовите на услугата што користат апликации за картички за да учат „широк спектар на теми“. Сепак, продолжија, немаше препорака за членовите на службата да го сторат тоа и тие нема да разговараат за минатите или за тековните безбедносни протоколи. Тие исто така рекоа дека не биле свесни за каква било процена на Одделот за одбрана или Одделот за воздухопловство за употреба на помагала за студии преку Интернет, но „истражувале соодветност на информациите споделени преку картички за студии“.

Министерствата за одбрана за Белгија, Германија, Италија и Турција – сите држави за кои се вели дека се домаќини на бази каде што се складира нуклеарно оружје од САД – исто така беа контактирани за употреба на картички од страна на американски војници стационирани на нивните територии, но никој не одговори пред објавувањето.

Како беа откриени овие комплети со картички?

Воениот жаргон е полн со поими и кратенки, а тоа важи и за чување на нуклеарно оружје. Сепак, написите на Интернет, владините документи за тендери, па дури и записите на Википедија детално наведуваат некои од клучните термини.

На пример, на бази со нуклеарно оружје, заштитните засолништа за авиони (ПАС) се опремени со оружје. Системи за складирање и безбедност (WS3) составени од електронски контроли, сензори и свод што е вграден во подот. Овие сводови можат да складираат до четири термонуклеарни гравитациски бомби Б61.

Едноставното пребарување на „PAS“, „WS3“ и „трезор“ на Google заедно со имињата на воздушните бази во Европа брзо доведоа до бесплатни платформи за картички како Chegg, Quizlet и Cram.

Еден пример е воздухопловната база Волкел во Холандија. Иако присуството на американско нуклеарно оружје кај Волкел е детално образложено во документи и изјави на пензионирани официјални лица, сепак холандската влада смета дека тоа е тајна.

Но, сет од 70 картички со наслов „Студија!“ на Чег се чини отиде чекор понатаму со забележување на точните засолништа што го содржат оружјето:

Две  флеш картички се создадени на Чег во 2019 година. Бројките се однесуваат на заштитното засолниште на авиони во кое се наоѓа трезорот. Последните две цифри се цензурирани од Белингкат.

Различен сет од над 80 картички што се однесуваат на воздухопловната база Авиано во Италија, друга локација каде што, наводно, се чува нуклеарно оружје на САД, открива уште почувствителни детали.

„WS3 наредба за одговор“ се чини дека се однесува на редоследот по кој војник треба да реагира на различни аларми што доаѓаат од системот WS3 што ги штити трезорите. И за алармите за „Ниво 1“ и „Ниво 2“, приоритетот е во „жешките (натоварени трезори)“ – најверојатно значи сводови натоварени со нуклеарно оружје. Другите картички исто така користат „натоварени“ и „жешки“ сводови наизменично, една го стори тоа во контекст со „нуклеарно оружје“.

Исто така во Авиано, друга картичка ни кажува кој свод е ладен во „танго јамката“ (специфичен дел од авионската база Авиано, исто така наречен „кула-јамка“).

Воениот жаргон е полн со поими и кратенки, а тоа важи и за чување на нуклеарно оружје. Сепак, написите на Интернет, владините документи за тендери, па дури и записите на Википедија детално наведуваат некои од клучните термини.

На пример, на бази со нуклеарно оружје, заштитните засолништа за авиони (ПАС) се опремени со системи за складирање и безбедност на оружје (WS3) составени од електронски контроли, сензори и свод што е вграден во подот. Овие сводови можат да складираат до четири термонуклеарни гравитациони бомби Б61.

Едноставното пребарување на „PAS“, „WS3“ и „трезор“ на Google заедно со имињата на воздушните бази во Европа брзо доведоа до бесплатни платформи за картички како Chegg, Quizlet и Cram.

Еден пример е воздухопловната база Волкел во Холандија. Иако присуството на американско нуклеарно оружје кај Волкел е детално образложено во документи и изјави на пензионирани официјални лица, сепак холандската влада смета дека тоа е тајна.

Но, сет од 70 картички со наслов „Студија!“ на Чег се чини отиде чекор понатаму со забележување на точните засолништа што го содржат оружјето:

Извор: Белингкет

Видео на денот