Историски рекорд на цените на гасот во Европа – 1.000 кубни метри чинат 1.200 долари

Фото: EPA/ROMAN PILIPEY

Цената на гасот во Европа продолжи да расте и повторно го сруши историскиот рекорд, достигнувајќи денес ниво од речиси 1.200 долари за 1.000 кубни метри.

Фото: EPA/ROMAN PILIPEY

Цената на ноемвриските фјучерси во холандскиот гасен центар TTF скокна до 100 евра за MWh , или на 1.199,44 долари за 1.000 кубни метри, но подоцна се намали за 1,7 проценти на околу 1.150 долари, пренесува Тас.

Една од причините за ваквиот нагло зголемување на цените може да лежи во фактот дека протокот на гас преку гасоводот Јамал-Европа падна скоро трипати рано утрово, по што закрепна на околу 0,5 милиони кубни метри на час. Протокот на гас преку овој гасовод изнесуваше 2,2 милиони кубни метри на час во четвртокот, додава руската агенција.

Фото: EPA/ROMAN PILIPEY

На почетокот на оваа недела, цените на гасот во Европа надминаа 1.000 долари за 1.000 кубни метри за прв пат во историјата, по што тие продолжија да растат над нивото од 1.100 долари.

Видео на денот