Исланд е првата земја што ги укина сите мерки против ковид-19

Фото: Миа.мк

Исланд ги укина сите внатрешни ограничувања наметнати поради борба против ковид-19.  Рестриктивните мерки беа воведени во март 2020 година.

Речиси година и половина подоцна, според исландската влада, 87 отсто од возрасните примиле барем една доза вакцина, а околу 60 проценти се целосно имунизирани.

Од вчера, исландските граѓани повеќе не се обврзани да одржуваат физичка дистанца. Барањата за носење маски и ограничувања на собирите исто така се укинати.

Од 1 јули, туристите кои ќе покажат потврда за вакцинација против ковид-19 или потврда за прележана болест, нема да мораат да направат тест при влез во земјата.

Видео на денот