ИНФОГРАФИК Во сите делови на Скопје нема иста цена на парното, каде е најевтино?

парно радијатор греење
Парно греење / Фото: Архива на Слободен печат

Според објавените одлуки од страна на Регулаторната комисија за енергетика може да се види дека сите снабдувачи со централно греење не ги снабдуваат своите корисници по иста цена.


Извор: Регулаторна комисија за енергетика

Регулаторната комисија за енергетика наведува дека за стандарден стан со грејна површина од 50 m2 , просечна годишна потрошувачка на топлинска енергија е  7.500 kWh и ангажирана моќност се пресметува за  6,25 kW . Според овој пример, пресметавме колку пари треба да  платат граѓаните за парно греење во текот на една година, со актуелниве цени.

Извор: Регулаторна комисија за енергетика

Како што може да се види од табелата најмалку ќе плататат корисниците на централното греење приклучени на ЕСМ Енергетика, а тоа се домаќинста од Железара, Автокоманда, Триангла, Маџари и Хиподром, а најмногу од Скопје-Север.

Но, во Скопје-Север се уште постои и паушална наплата од 37,98 денари за квадратен метар на 12 месечни рати и 75,95 денари за квадратен метар за 6 месечни-рати.

Видео на денот