ИНФОГРАФИК: Какви цени на горива сме имале во последниве 10 години?

Фото: Архива на „Слободен печат“

Ноќеска, штом стрелките на часовникот ќе поминат полноќ, на безниснските пумпи ќе се смени цената на горивата и тие ќе бидат за 1,5 денар поскапи отколку во претходната недела. Така, „евросупер БС 95“ ќе се продава за 75 денари, „евросупер БС 98“ за 77 денари, а дизелот за 65,5 денари.

Во однос на ланскиот јануари, ова се повисоки цени за околу 20 проценти. „Слободен печат“ погледа една деценија наназад – какви цени на горивата сме имале во изминативе 10 години. Податоците покажуваат дека највисоки цени во последнава декада сме имале во 2013 година и тогаш цените биле повисоки за 6,5 денари за дизелот и за бензинот БС-98, а за 7 денари за БС-98.

Цени на горива формирани на почеток на годината во последните 10 години:

Инфографик: Слободен печат.
Видео на денот