Индустриските и трговските претпријатија најголеми учесници во стоковната размена

Претпријатијата од индустријата и трговијата ја реализираат најголемиот дел од вкупната стоковна размена на земјава со странство. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во 2017 година 90,4 отсто од вкупната стоковна размена е направена во овие два сектора.

Суфицитот во размената на стоки е генериран главно од претпријатијата што му припаѓаат на секторот индустрија, а дефицитот од претпријатијата што припаѓаат на секторот трговија.

Околу половина од вкупната вредност на извозот и на увозот е концентрирана во првите 50 претпријатија.

На страната на извозот, кај претпријатијата што се јавуваат како извозник и увозник истовремено, највисока вредност на извозот е реализирана од претпријатијата од секторот индустрија 88,4 отсто од вкупниот извоз. На страната на увозот се забележува истата појава, односно 53,3 отсто од вкупниот увоз е реализиран од претпријатијата од секторот индустрија што се јавуваат како увозник и извозник истовремено.

Прочитајте и...  Медицинска сестра од болницата во Јесенице заразена со коронавирусот

На страната на извозот, микропретпријатијата имаат најголемо учество во структурата според бројот на претпријатија 51,6 отсто, а во создавањето на вкупната вредност во секторот трговија учествуваат со 34,9 отсто. Големите претпријатија, покрај нивното незначително учество од 2,9 отсто во структурата според бројот на претпријатија, во создавањето на вкупната вредност во секторот индустрија учествуваат со 78,7 отсто.

На страната на увозот, микропретпријатијата имаат најголемо учество во структурата според бројот на претпријатија 63,1 отсто, а во создавањето на вкупната вредност во секторот трговија учествуваат со 26,3 отсто. Големите претпријатија, покрај нивното незначително учество од 1,6 отсто во структурата според бројот на претпријатија, во создавањето на вкупната вредност во секторот индустрија учествуваат со 73,4 отсто.

Прочитајте и...  Венко Филипче: Вирулентноста опаѓа, новите случаи се од 15 семејства, најголемиот дел без симптоми

Прочитај повеќе

Пријавени 8.855 нови случаи на Ковид-19 во Русија

Слободен печат

Зукерберг се огласи по големиот број критики, велејќи дека ги ревидира правилата на објавите на Фејсбук

Слободен печат

Бајден обезбеди демократска номинација за борба против Трамп

Слободен печат

Албанија: Политичкиот совет постигна договор за изборната реформа

Слободен печат

Во изминатите 24 часа приведени 155 лица кои не ја почитувале забраната за движење

Слободен печат

Гутереш: Ако расизмот постои секаде, постои и во ОН

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Укинато задолжителното носење маски во Црна Гора

Слободен печат

Индија ја стигна Италија по бројот на заразени од коронавирусот

Слободен печат

Г-20 издвои повеќе од 21 милијарда долари за борба против коронавирусот

Слободен печат

Минеаполис донесе забрана за задушување на лице за време на приведување

Слободен печат

Кина пријави три нови увезени случаи на Ковид-19

Слободен печат

Хаос во Мексико: Приведени полицајци за смртта на млад човек во полициски притвор (ФОТО+ВИДЕО)

Слободен печат