Индиски десерт: Рецепт за Ладу колачиња со кокос
Ладу се традиционални колачиња, кои се дел од сечија трпеза во Индија, особено ако се работи за свадби или семејни прослави.
Нивната подготовка е брза и едноставна – сѐ што ви треба е брашно, путер и шеќер. По желба, можете да додадете и јаткасти плодови, кокосово брашно или суво грозје. Различните верзии на овие колачиња вклучуваат и состојки како кондензирано млеко, брашно од наут, ф’стаци и чоколадо.
Верзијата која ние ви ја пренесуваме е многу едноставна и содржи само две состојки.
Потребни состојки:
- 200 мл засладено кондензирано млеко
- 150 гр кокосово брашно + за валкање на топчињата
Подготовка:
Измешајте ги млекото и кокосот, префрлете ги во тенџере и варете на тивок оган, мешајќи додека не добиете компактна смеса.
Додека смесата е сѐ уште топла, формирајте топчиња и извалкајте ги во кокосово брашно.
Добар апетит!