Има голем избор на храна, ама нема квалитет, се жалат граѓаните
Денес, за разлика од порано, има голем избор на храна, овошје и зеленчук, ама квалитетот е сомнителен и производите се без вкус, се жалат граѓаните во прилог на Алсат, посветен на Светскиот ден на храната.
„Немаат нормален вкус, обично краставиците на пролет и на есен. Купуваме, но немаат некој вкус“, велат потрошувачите.
Според професорот на Факултетот за прехранбена технологија на Тетовскиот универзитет, Ерхан Сулејмани, прекумерната употреба на хемикалии е причина за слабиот квалитет на производите.
„Нормално, има врска и со пестицидите, така што има голем број фактори, затоа споменав дека тоа е проширена сфера, многу фактори влијаат. Покрај пестициди, имаме и микроорганизми, односно болести кои се пренесуваат преку храна, каде приближно 200 видови микроорганизми или болести можат да се пренесат преку храна“, вели Сулејмани, кој е продекан на Факултетот за прехранбена технологија и храна.
Лекарот Валон Асани вели дека граѓаните плаќаат висока цена поради неквалитетната храна.
„Отсекогаш сум пренесувал порака дека луѓето треба да избегнуваат брза храна (фаст фуд) и да избегнуваат храна која содржи хормонски масти, бидејќи секој ден во европските апели среќаваме многу слаб квалитет на храна и вештачка храна со хормони за да бидат попродуктивни, тоа може да изгледа многу добро, но по квалитет е многу лошо. Ќе ги видиме последиците од ова сега и во иднина“, рече Валон Асани, лекар.
Според доктор Асани, поради употребата на неквалитетна храна, бројот на деца со прекумерна тежина и различни хормонални проблеми е значително зголемен.