„Или-Или“ ја објави книгата „Луѓето, а не градот“ од Снежана Младеновска Анѓелков

Издавачката куќа „Или-Или“ ја објави новата книга „Луѓето, а не градот“ од Снежана Младеновска Анѓелков. Станува збор за трета прозна книга на авторката, која претходно ги објави „Единаесет жени“ (добитник на Роман на годината на „Утрински весник“ во 2011 година) и „Молчи со отворена уста“ (2019).

– „Луѓето, а не градот“ е слоевито, хибридно дело, одлично обмислена комбинација од реални животни приказни обликувани низ книжевно-раскажувачка визура, кои се движат низ хронотопот град Скопје во текот на неколку децении. Со тоа, на читателите им се дава функционален објектив низ кој ги следат трансформациите на урбаниот простор, како и на начинот на живот, менталитетот, навиките, гледиштата на скопските жители од различни маала на градот. Всушност, книгата е еден вид „музеј на сеќавањата“, како што се вели и во самиот текст, на скопски маала што постоеле и веќе ги нема, кои постоеле и сè уште постојат, кои постоеле под едни имиња, а потоа се интегрирале со други населби и имињата останале само во сеќавањата на нивните жители – напиша рецензентката Калина Малеска.

Рецензија на книгата напиша и Соња Стојменска-Елзесер, која забележа дека станува збор за „…мемоари на урбофилија, полифонична хроника, архива на носталгијата, документарна проза, скопски сведоштва, прозно кроки на Скопје, колаж од сеќавања… сите овие одредници укажуваат на тоа дека од многуте документарни предлошки е искомбинирано нешто што легитимно се препознава како постмодерна проза“.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 156, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ на 26-27 ноември 2022)

Видео на денот