ИДЕЈА ЗА СОВРШЕН ПОЈАДОК: Бруската по оригинален италијански рецепт

Фото Фејсбук

Наједностваниот рецепт вклучува леб, домат, маслиново масло, босилек и лук: состојки чии бои и вкусови доведуваат до максимално задоволство и за очите и за непцето.

Многу гастрономски трибини се воделе на тема каде и како настанала брускетата. Но, до конкретни информации за тоа во кое време е измислена, не дошло, а со сигурност се знае дека местото на нејзиното „раѓање“ е на територија помеѓу Тоскана и Лацио.

Денес, постојат многу видови на брускети кои се разликуваат едни од други според различниот вид на употребени намирници. Но, како што обично „бива“, највкусната е онаа која се подготвува по наједноставниот, односно првичниот рецепт, позната како „класична брускета“.

Ваквата:

Тостирана или потпечена кришка леб, врз која се трие чешне лук, па потоа се наросува квалитетно маслиново масло. Се редат исекчани парчиња домат, па врз нив, се наросува сол и прстофат оригано. Потоа, повторно се наросува маслиново масло и на врвот, на крајот, се додаваат две три ливчиња свеж босилек.

Инаку, денес може брускетата да ја подготвите и со микс на солени и благи состојки, а особено се популарни брускетите со смокви кои ги заменуваат доматите во комбинација со пршута. Секако, вистинска уживанција се и брускетите подготвени со моцарела, модар патлиџан, печурки, па и со морски плодови.

Фото Фејсбук
Фото Фејсбук

Иснпирирајте се од овие наши предлози за совршена брускета по италијански рецепт.

View this post on Instagram

BRUSCHETTAS ??? o un pan tostado con cualquier cosa que nos guste arriba. Casi que puedo vivir a esto ? No es una receta. Y las variantes son infinitas ♾ ~ La tablita es de @deboisconcept y es la que uso para budines ? (porque vieron lo difícil que es encontrar algo rectangular y angosto para servir un budín?) ~ Para el Brunch de Primavera de @almasingerblog con @horneandoalgo hicimos dos: ~ JAMON CRUDO con queso crema mezclado con ciboulette, sal, pimienta, oliva y tomillo. TOMATE y ALBAHACA, más clásica imposible ~ Y uds, tienen alguna preferida? Dejen sus ideas abajo ??? así armamos una #BruschettaFest ? – #bruschetta #pan #tomate #jamoncrudo #brunch #primavera #almasinger #brunchdeprimavera #picada #picadas

A post shared by Paula Montenegro ~ Pastelera (@paulampics) on

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот