Хрватската пошта не одобри изработка на печат со ликот на Јосип Броз Тито

Хрватската пошта не одобри изработка на комеморативна марка со ликот на Јосип Броз Тито на барање на Здружението на антифашистички борци и антифашисти (САБА) и Здружението на друштвата на Јосип Броз Тито од Хрватска за филателизам. изложба по повод 130-годишнината од раѓањето на Тито.

Антифашистите сакаа да ја заокружат филателистичката изложба во просториите на Здружението на 1 декември со комеморативниот поштенски жиг. Печатот со ликот на Тито требало да биде во употреба само во поштата на улицата Јуришиќева во Загреб и тоа само еден ден.

Хрватската пошта наведе дека барањето на антифашистите е задоцнето , бидејќи комеморативната поштенска марка се прави само по повод годишнина на датумот или месецот кога некој е роден или годишнината од настанот на одреден датум.

– Со оглед на тоа дека годишнината од раѓањето на Јосип Броз Тито беше во мај, а не во декември, предлагачите задоцнија со барањето – соопшти Хрватската пошта.

Од САБА наведуваат дека се обиделе да објаснат дека 130-годишнината од раѓањето на Тито се одбележува цела година, а не само еден месец, и дека марката е составен дел на филателистичката изложба и дека само една ќе се користи во една пошта.

Претседателот на САБА, Фрањо Хабулин, не верува дека одбивањето на Хрватска пошта има политичка заднина, но дека можеби има други причини.

Коментирајќи го фактот дека Хрватската пошта издаде комеморативна разгледница по повод 20-годишнината од фестивалот „Квир“ во Загреб, Хабулин јавно оцени дека не е сигурен дека хомосексуалците и партизаните се подеднакво добредојдени во Загреб.

– Во мода е да се повикуваме на човековите права, и соодветно на тоа тие полесно го одобрија барањето на ЛГБТ заедницата отколку барањето за трговска марка за изложбата на поштенски марки со ликот на Јосип Броз Тито – додаде Хабулин.

Тој оцени дека „алтернативно“ објаснување за одбивањето може да биде саботажата на загрепската пошта на улицата Јуришиќева во 1941 година, која ја извршиле загрепските комунисти и антифашисти, при што загинал усташки полицаец и биле повредени петмина усташки агенти и двајца германски војници и офицер.

Бидејќи тогаш ја разнесовте поштата, сега нема да ви даваме дозвола за печатење на поштенска марка – логицира Хабулин.

Претседателот на хрватското „Здружение Јосип Броз Тито“, Јован Вејновиќ изјави дека одбивањето на Хрватска пошта не го изненадува, додавајќи дека е свесен за социјалната атмосфера во Хрватска.

-Тоа можеби не е ставот на многу луѓе кои седат во Хрватската пошта. Тоа е ставот што им беше соопштен и во согласност со општите општествени текови,додаде престедателот на „Здружение Јосип Броз Тито“, Јован Вејновиќ.

Видео на денот