Хрват казнет парично зошто носел маичка со отпечатен лист од марихуана – судот пресуди и уништување на парчето

epa06256511 A man wears a t-shirt promoting marijuana for medical use outside the Houses of Parliament in London, Britain, 10 October 2017. The event was organized by United Patients Alliance (UPA) inviting members of the public to consume tea and cakes containing cannabis. British Labour Mermber of Parliament Paul Flynn, is pushing for a private members bill to legalize cannabis for medical purposes. EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Општинскиот суд во Вараждин вчера јавно ја објави содржината на неправосилната пресуда донесена на почетокот на април 2021 година, со која се казнува 40-годишник од овој град заради кршење на Законот за сузбивање на злоупотреба на дрога, пренесува порталот Вараждински.хр .

Како што е наведено во пресудата, обвинетиот е „виновен за носење маица на 22 декември 2019 година околу 00,10 часот на паркингот во Подевчево, на кој беше истакната, односно на која е отпечатена слика од лисјата на дрогата марихуана и на тој начин ја промовирал, рекламирал и презентирал дрогата марихуана “.

Поради ова, пресудата е во спротивност со членот 4 од Законот за сузбивање на злоупотреба на дрога, кој гласи: „Било каква форма на промоција и рекламирање на дрога и нови психоактивни супстанции, производство, поседување, употреба и трговија со дрога и нови психоактивни супстанции и промоцијата е забранета како и рекламирање со обележување и презентирање на слика, цртеж или на кој било друг начин “.

Судијата во судот во Вараждин одлучи да го казни обвинетиот со парична казна во износ од 300 куни, а тој мора да плати и 100 куни за судски трошоци.

Во пресудата понатаму се вели дека до правосилноста на оваа пресуда, „црната маица со качулка во големина S со истакнати знаци на марихуана ќе биде уништена“.

Страните во спорот можат да се жалат на пресудата во рок од осум дена од приемот на пресудата, објави Вараждински.хр.

Видео на денот