Ќе се ограничи правото за набавка на оружје на помлади од 25 години

93

Владата вчера на седница го утврди новиот Предлог-закон за изменување и дополнување на Законот за оружјето и донесе одлука да го достави до Собранието на Република Македонија на натамошна постапка.

„Определени точки на изменување на Законот, меѓу другото, се однесуваат на преквалификација на определени видови оружје, ограничување на правото на набавување на кусо и долго огнено оружје со жлебени цевки за лица помлади од 25 години под определени услови, продолжување на рокот за заменување на дозволите за поседување и носење на оружје и дозволите за поседување на оружје, повторно воведување на легализација на оружјето од Б, Ц и Д категорија кое се поседува без соодветна важечка исправа издадена согласно одредбите на стариот Закон за набавување, поседување и носење на оружје и Законот за оружјето“, наведуваат во соопштението на владината прес-служба.