Храна има доволно – достапноста може да биде проблем
Да се одржат активни глобалните синџири на храна е клучно во време на КОВИД-19, порачувагенералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО), Кју Донгју.
Има доволно храна за да се нахранат сите, но може да не биде достапна таму каде што е потребно. Мораме да осигураме дека пазарите на храна функционираат правилно и дека информациите за цените, производството, потрошувачката и залихите се достапни за сите во реално време.
Овој пристап ќе ја намали неизвесноста и ќе им овозможи на производителите, потрошувачите, трговците и преработувачите да спречат неоправдано панично однесување на глобалните пазари на храна.
Протокот на храна треба да се одржи активен за секого, а особено за најранливите, вели генералниот директор на Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО), Кју Донгју во врска со актуелната состојба предизвикана од КОВИД-19.
КОВИД-19, нагласува Донгју, силно потсетува дека солидарноста не е добротворна организација, туку здрав разум.
Донгју додава дека до сега КОВИД-19 не предизвика никаков притисок врз сигурноста на храната.
Ги повика креаторите на политики да избегнат ненадејно затегнување на условите за снабдување и проток на храна.
-Додека секоја земја се соочува со свои предизвици, соработката – меѓу владите и целокупниот спектар на сектори и засегнати страни – е од најголема важност. Доживуваме глобален проблем што бара глобален одговор. Мораме да осигураме дека пазарите на храна функционираат правилно и дека информациите за цените, производството, потрошувачката и залихите на храна се достапни за сите во реално време, вели Донгју.
Тој подвлекува дека подобро е навремено да се превенира бидејќи превенцијата како што вели чини помалку.