Хјуман рајтс воч ја обвинува француската полиција за тортура врз мигрантите

Илегални мигранти од Африка во Франција/ Фото: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

Француската полиција предизвикува страдање на мигрантите во северното пристаниште Кале со тоа што редовно им ги уриваат шаторите и ги принудуваат да шетаат по улиците, се наведува во денеска објавениот извештај на Хјуман рајтс воч (ХРУ).

Извештајот на 75 страници ги документира методите што ги користат властите за да спречат појава на друга голема населба за мигранти во Кале, пет години по уривањето на огромниот камп „Џунгла”, каде во некои моменти имаше до 10.000 луѓе.

Со години Кале е место за состанување на мигрантите од Блискиот Исток, Азија и Африка, кои се обидуваат илегално да го преминат Ламанш и да влезат во Велика Британија.

Но, соочен со зголемените антиимигрантски чувства на јавноста, администрацијата на претседателот Емануел Макрон спроведе кампања за да спречи појава на нови кампови.

Тактиките што ги користи полицијата за да ги задржи мигрантите на дистанца вклучуваат систематско уривање на шатори што ги поставиле во шума, пустини или под мостови, редовно одземање на нивните предмети и малтретирање на невладини организации кои се обидуваат да им помогнат, се вели во извештајот на ХРВ.

„Властите ги спроведуваат овие нелегални практики со главна цел да ги принудат луѓето да се преселат на друго место без да го решат нивниот миграциски статус или немањето место за домување, или да ги одвратат новодојденците”, се вели во извештајот.

Невладините организации проценуваат дека бројот на мигранти кои моментално живеат на северниот француски брег околу Кале е помеѓу 1.500 и 2.000, вклучувајќи и големи семејства. Локалните власти проценуваат дека само 500 луѓе останале во областа.

Минатата недела, министерот за внатрешни работи Жералд Дарманин нареди иселување на кампот во кој се сместени 400 мигранти во близина на болница во Кале, што беше претставено како опасност по здравјето и безбедноста. Мигрантите беа одведени во привремени засолништа, но честопати се оставени да шетаат по улиците во потрага по ново место за спиење.

Француската влада вели дека камповите се рај за трговци со луѓе кои ги уценуваат мигрантите да им помогнат да влезат Велика Британија, или со мал брод преку Ламанш среде ноќт, или натоварени на камион со траект или преку тунелот под каналот Ламанш.

Невладините организации тврдат дека тактиката на властите не постигнува ништо друго освен што ги прави животите на мигрантите, кои веќе се тешки, уште понесреќни.

Извештајот се повикува на групата „Набљудувачи на човекови права” со седиште во Кале, која рече дека во некои случаи властите ги демонтираат шаторите на мигрантите додека луѓето се уште биле внатре за да ги истераат.

Видео на денот