Хегел: Подобро е да се бориме и да изгубиме битка отколку никогаш да не се бориме

Хегел
Фото: Instagram

Последниот великан на класичната филозофија, Хегел ни остави во аманет голема животна мудрост. Георг Вилхелм Фридрих Хегел (1770 – 1831) бил германски филозоф кој важи за еден од најголемите и најважните филозофи на сите времиња.

Роден е на 27 август 1770 година во Штутгарт, а починал како жртва на епидемијата на колера, на 14 ноември 1831 година во Берлин.
Хегел бил еден од иницијаторите на германскиот идеализам, кој се развил пред крајот на 18-ти век. Нејзини главни претставници, освен Хегел, биле Фихт и Шелинг.

Ви ги донесуваме неговите најважни мудрости:

• Подобро е да се борите и да изгубите битка отколку никогаш да не се борите.
• Историјата има тенденција да се повторува: прво како трагедија, второ како фарса.
• Пријателството може да постои само меѓу оние кои се еднакви по моќ.
• Храброста што се бори е подобра од слабоста што трае.

• Човек мора да знае дека смртта не се шегува со него.
• Кој мудро го гледа светот, него и светот го гледа мудро.
• Ништо големо на светот не е постигнато без страст.
• Вистинска будала е човек на кого му бараат искрено мислење и тој им го дава тоа.
• Да се биде независен од јавното мислење е првиот чекор кон постигнување на нешто големо.

• Познавањето на вашите граници значи да можете да се жртвувате.
• Пред човекот навистина се поставени огромни задачи
• Од историјата учиме да не учиме од историјата.
• Што треба да биде, но не е – тао нема вистина.
• Послушноста е почеток на секоја мудрост.

Видео на денот