Хазири за СП: Градоначалниците мора да го убедат граѓанинот да плати данок

Лулзим Хазири, извршен директор на Асоцијацијата за Демократски Иницијативи (АДИ), организација која веќе 26 години работи заедно со општините во насока на зајакнување на локалната демократија, во изјава за „Слободен печат“ вели да се ​​биде градоначалник на рурална општина во Македонија значи да се гледаат и слушаат грижите на граѓаните секој ден.

– Актуелната територијална поделба им овозможува на градоначалниците на руралните општини да бидат поблиску до граѓаните. Сепак, екстремните поларитети и ривалства меѓу политичките партии создадоа градоначалници блиски до нивните избирачи и во отворено ривалство со политичките противници. Ова најмногу се изразува со инвестиции и вклученост на граѓаните во локалното донесување одлуки. Сеопфатните предизборни ветувања постепено се намалуваат само на инвестиции во партиски населби, додека форумите и дебатите со граѓаните се сведуваат само на учество на партиски активисти од партијата на градоначалникот. Овој начин на управување со руралните општини, неподготвеноста на градоначалниците да собираат општински даноци од страв да не го изгубат електоратот, оневозможува граѓаните да можат да очекуваат подобри услуги, додека општините генерираат средства само за администрации преполни со партиски војници – вели Хазири.

На ова додадете ги, истакнува тој, слабите капацитети на граѓанското општество во руралните општини во однос на следењето на ветувањата дадени со цел поголема мобилизација на локалните самоуправи, и овозможува на некои градоначалници да освојат два или повеќе мандати.

Овој начин на управување со локалната самоуправа им овозможи капитални резултати да бидат наречени инвестициите во водовод и асфалт, како да се ова најголемите потреби на граѓаните. Овие треба да се разберат како законски обврски кон граѓаните, додека потребите на граѓаните се многубројни и главно се поврзани со развојните политики и унапредувањето на услугите кон нив. За да се постигне ова, градоначалниците мора да излезат и да се сретнат со секој граѓанин за да го убедат да плати данок на општината и да објасни што ќе заработат. Дотогаш, оправдувањата за можните неуспеси ќе се бараат во политичките ривали и нивото на компетенции – подвлече Хазири.

Видео на денот