Групата на Беливук обвинета за уште две убиства

Вељко Беливук, 2021 / Фото: Фејсбук

Обвинителството за организиран криминал, во соработка со оперативците на МВР на Србија и БИА, собра докази за уште најмалку две ликвидации на млади белграѓани, пренесува „Вечерње новости“.

Јавноста ќе дознае повеќе за ова за десет дена. Сепак, начинот на грабнување и злосторство беше ист како и кај претходните пет жртви. Засега Беливук, Миjковиќ и нивната криминална група се обвинети за монструозните убиства на Александар Глигоријевиќ Пуки, Горан Величковиќ Гоксије, Лазар Вукичевиќ, Здравко Радојевиќ и Милан Љепоје.

– Јавноста ќе се зачуди кога ќе слушне повеќе детали за тоа за која група ќе се посомнева – наведува изворот на „Новости“.

– Некои од жртвите наводно биле блиски до убиениот Вукишевиќ. Паралелно со овој процес, се водат постапки овде во Црна Гора под сомнение дека Беливук и Миjковиќ учествувале во ликвидацијата на Дамир Хоџиќ, Адис Спахиќ и Милан Радуловиќ, познат како Миле Капетан.

И тоа не е крај на сите сомнежи за кои е обвинета оваа група. Грчката полиција, преку Европол и Интерпол, разменува информации со полицијата во Црна Гора, а се верува дека злосторството во ресторан во Атина ќе се реши многу скоро, во јануари минатата година, кога Игор Дедовиќ и Стеван беа брутално застрелани пред очите жени и деца. Тие се сметаа за истакнати членови на „скаларниот клан“.

– Според собраните информации и пораки од апликацијата „Скај“, постои сомневање дека Беливук и Миjковиќ учествувале во организацијата на ова злосторство – наведува соговорникот.

– Се сомнева дека ова е направено по наредба на Радоје Звицер. Постои одредена комуникација од која може да се види дека Миjковиќ е лут, бидејќи верува дека тој и Беливук „прават се“, и дека Звицер го зема најголемиот дел од тортата. Беливук се согласи со тоа. Тие беа убедени дека без нив, нема да можат да сторат ништо, тоа беше особено поврзано со дистрибуцијата на дрогa.

Меѓутоа, Беливук беше цврсто приврзан за овој Которанин, кога безбедносните служби го поставија на самиот врв на тимот, и се обидоа да го смират Миjковиќ, иако и тој беше лут на Звицер главно поради распределбата на парите, бидејќи и двајцата мислеа дека заслужуваат поголем дел од тортата. Потоа, според информациите на безбедносните служби, Беливук и Миjковиќ наводно добиле наредба да организираат нова ликвидација неколку месеци подоцна, на Крф. Тогаш беа убиени Баланин Алан Кочар и Дамир Хаџиќ од Ушице. Тие важеа и за луѓе од безбедносен интерес, блиски до „скалперите“ и Филип Корач.

Во тоа време, Миjковиќ веќе почна отворено да зборува против Звицер, верувајќи дека тој и Беливук им ги дава највалканите работни места и дека им дава многу помалку пари отколку што заслужуваат – објаснува соговорникот.

– Се зборуваше дури и на трибините. Беливук и Миjковиќ им рекоа на своите луѓе дека Звисера не би постоела доколку не биле тие, дека тие биле „нивните најверни и најдобри војници“ и дека секогаш мора да го организираат „својот народ“ за сите злосторства, бидејќи „Црногорците се неспособни“.

И повторно, имаше проблем со парите, и тоа беше главната цел на нивното патување во Црна Гора, во јануари оваа година, да се обидат да ги испеглаат работите и да добијат повеќе – истакнува изворот. – Како и да е, нетолеранцијата кон Звицер, од кого добија наредби, во ниту еден момент не стивнува. Во пораката што Беливук ја испрати од Црна Гора до соработниците во Ритопек, тој вели: „Еве, викаме по овие глупави Црногорци“.

Дури и денес, додека се во притворските ќелии, Беливук и Миjковиќ за се го обвинуваат Звицер. Тврдат дека е неспособен и дека тие „му направија име“, и дека немаше да биде меѓу живите доколку не го спасеше „сукњата“, алудирајќи на сопругата на Звицер која пукаше во напаѓачите во Киев.

Извор: Новости.рс

Видео на денот