Група Бугари протестираа пред македонската амбасада во Брисел

Протест на група Бугари пред македонската амбасада во Брисел/Фото: БНР

Бугарите од Иницијативниот комитет за човекови права „Шемето“ протестираа пред Амбасадата на Република Северна Македонија во Брисел, барајќи од западниот сосед да ги почитува нивните права и побараа од Европската комисија да ја следи целта, објави БНР.

Претседателот на Комитетот Живко Чакракчиев изјави дека протестот е во одбрана на Бугарите во Република Северна Македонија, за да не бидат дискриминирани.

„Вчера овде со нас ќе беа луѓето од Република Северна Македонија, но тие беа запрени на граница и таму беа задржани од имагинарни причини за да не можат да дојдат на време и да се качат во авионот. А има многу други случаи на дискриминација, како што е стравот да не се декларираат како Бугари како што сакаат, затоа што имаат таква самосвест. Или да ги запишат своите деца како Бугари, апсолутно не можат да најдат место во градинка или училиште“, рече Чакракчиев.

Запрашан за веројатноста Бугарија да го промени ставот за почеток на преговори за пристапување на Северна Македонија во ЕУ, Чакракчиев одговори:

„Работа на политичарите е да ја креираат својата политика. Јас и моите колеги немаме ништо против политиката на Бугарија. Сакаме само да го свртиме вниманието на Европската комисија, кога е во прашање Македонија и нивниот пристап во ЕУ, да се наложи мониторинг за почитувањето на човековите права“.

Ова е трет протест за две недели, со претходните пред амбасадите на Северна Македонија во Берлин и Париз.

Видео на денот