Грозоморен настан во Подгорица: Полицаец силувал момче

Според обвинението, тоа создало чувство на беспомошност и страв кај момчето.

Вишото државно обвинителство во Подгорица поднесе обвинение против службеникот на полициската управа Р.З. под сомнение дека обљубил малолетник.

Според обвинението потпишано од државниот обвинител Зоран Вучиниќ, полицаецот на 13 февруари годинава го нападнал Е.Д.

Му понудил на момчето да го однесе дома со своето возило, што малолетникот го прифатил.

Додека го возел, се наведува во обвинението, полицаецот му поставувал прашања на момчето од интимна природа.

„Mалолетникот влегол во возилото и повторно седнал на совозачкото седиште, а полицискиот службеник ја заклучил вратата и продолжил да вози во насока на основното училиште „Божидар Вуковиќ Подгоричанин“, се наведува во обвинението.

За време на возењето, обвинението понатаму покажува, полицискиот службеник ја покажал малата порнографска содржина од неговиот телефон, а потоа го паркирал возилото во шума во близина на училиштето, држејќи ја левата рака зад грб цело време, преправајќи се дека поседува оружје.

Според обвинението, тоа создало чувство на беспомошност и страв кај момчето.

Потоа, полицаецот побарал од малолетникот да го соблече долниот дел од гардеробата, а потоа го силувал.

По извршеното злосторство, полицаецот сакал да го врати малолетникот дома, а во таа прилика, додава обвинението, му го дал неговиот телефонски број.

„Полицаецот му рече на момчето дека може да го покани да дојде во неговата соба, а во еден момент малолетникот го искористи небрежноста на обвинетиот, излезе од возилото и се упати во спротивна насока од неговата куќа. Обвинетиот полицаец беше свесен дека сторил кривично дело – силување“, заклучува обвинението.

Во Црна Гора е предвидена можност за долгорочна затворска казна од 40 години за најтешките кривични дела.

Видео на денот