Грција ќе го продолжи воениот рок од девет на 12 месеци

epa08432620 An army officer removes sweat from the face of a Greek Presidential guard, dressed in traditional Pontic guerrilla uniform to commemorate the anniversary of the massacre of Pontian Greeks, during a honourable change of guards at the monument of the Unknown Soldier in Athens, Greece, 19 May, 2020. Greeks commemorate 19th of May as the ?Pontian Greek Genocide Remembrance Day? to honour the systematic killing of the indigenous Christian Greek population carried out in Anatolia and Black Sea regions of Turkey during WWI and its aftermath on the basis of their religion and ethnicity. EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Грчкиот министер за одбрана Никос Панагиотопулос рече дека задолжителниот воен рок наскоро ќе биде продолжен од девет на 12 месеци со цел значително зајакнување на вооружените сили.

Тој нагласи дека бројот на професионални офицери и бројот на ученици во воените училишта ќе се зголемат, пренесува Грчки репортер.

Панагиотопулос не прецизираше кога тоа може да се случи, но се претпоставува дека тоа ќе биде на почетокот на 2021 година.

(Извор: МИА)

Видео на денот