Графичкиот роман „Вавилон Берлин“ е објавен во издание на „Бункер“

Едицијата „Апсолутни почетници“ на издавачот „Бункер“ посветено и со истенчен вкус се пополнува со нови наслови на графички романи. Како петта книга во библиотеката објавен е графичкиот роман „Вавилон Берлин – Еден нерешен случај“ на Арне Јиш, направен според романот на Фолкер Кучер по кој е снимена и истоимената телевизиска серија.

Авторот Арне Јиш, кој го потпишува сценариото и цртежите во графичкиот роман, не само што го адаптира култниот криминалистички роман на Фолкер Кучер, туку прецизно ги отсликува гламурот на модерниот велеград и општествените и политичките напнатости во Вајмарската република. Македонското издание на книгата има фантастичен графички дизајн и висококвалитетен печат.

Приказната во графичкиот роман „Вавилон Берлин – Еден нерешен случај“ се случува во Берлин во 1929 година. Во дваесеттите години од минатиот век берлинската криминалистичка полиција била прочуена по своите модерни истражни методи. Кога младиот и амбициозен инспектор Рат, на своја рака, започнува истрага за убиство, наидува на отпор од сите страни. Наскоро тој ќе биде вовлечен во мрежа на измама, корупција, убиство и потрага по руско злато.

Сценариото во графичкиот роман се разликува од сценариото на телевизиската серија „Вавилон Берлин“, која во овој период се емитува на ТВ Телма, а авторот Арне Јиш му благодари на Фолкер Кучер што без негодување ги прифатил промените во неговата приказна. Покрај графичките романи, Јиш работи и како цртач на сториборд за повеќе филмови, но и како илустратор на различни проекти.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 112, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ на 15-16 јануари 2022)

Видео на денот